ALERT: Σφαγή στην Καμπρίλς και επίθεση με 120 φιάλες βουτανίου στη Βαρκελώνη σχεδίαζαν οι τρομοκράτες

Μόνο ένας άνδρας επέβαινε στο λευκό βαν που θέρισε κόσμο στη Λα Ράμπλα-Ο 22χρονος ίσως διέφυγε στη Γαλλία/ Πρώτη ανάρτηση: 20-08-2017 14:38

Επιβεβαιώνονται οι αρχικές υποψίες της αστυνομίας αλλά και δημοσιεύματα των ισπανικών ΜΜΕ, που υποστήριζαν ότι οι Τζιχαντιστές ετοίμαζαν μεγάλο χτύπημα στην Ισπανία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η καταλανική αστυνομία, «ο πυρήνας των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία σχεδίαζε μία ή περισσότερες επιθέσεις στη Βαρκελώνη με τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτός ήταν ο χώρος όπου ετοίμαζαν τα εκρηκτικά για να διαπράξουν μία ή περισσότερες επιθέσεις στην πόλη της Βαρκελώνης», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ταυτοποιηθεί δύο πρόσωπα από τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, στο Αλκανάρ, όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΡΙΛΣ

Την ίδια ώρα, η ισπανική εφημερίδα El Pais αποκαλύπτει το σχέδιο που είχαν για την Καμπρίλς οι «τζιχαντιστές του Ριπόλ», όπως τους αποκαλεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι πέντε τζιχαντιστές σκόπευαν να σφάξουν όσους περισσότερους ανθρώπους έβρισκαν μπροστά τους στον παραλιακό δρόμο του καταλανικού θερέτρου, όπου τελικά εξουδετερώθηκαν από τους αστυνομικούς.

Μάλιστα επέλεξαν την Καμπρίλς για να κάνουν πράξη το σχέδιό τους, καθώς είναι μια μικρή πόλη που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών, που εκείνη την ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα δηλαδή, συνηθίζουν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους στην παραλιακή ζώνη.

Το σχέδιό τους ήταν μια «αντιγραφή» της επίθεσης που είχαν πραγματοποιήσει τζιχαντιστές στο Μπόροου Μάρκετ του Λονδίνου στις αρχές Ιουνίου, όταν επιτέθηκαν με μαχαίρια κατά ανυποψίαστων πολιτών σκοτώνοντας επτά.

ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΕΠΕΒΑΙΝΕ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΒΑΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ 13 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑ ΡΑΜΠΛΑ

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι οι αρχές πιστεύουν πλέον ότι στο φορτηγάκι που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης επέβαινε μόνο ένας άνδρας, ο οδηγός του.

O 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ από το Μαρόκο

Τόνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του προσώπου αυτού. Η αστυνομία δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο ο ύποπτος που διαφεύγει και καταζητείται, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ από το Μαρόκο, να μην βρίσκεται πλέον στην Ισπανία αλλά να κατάφερε με κάποιο τρόπο να φύγει στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει στη Γαλλία ο μοναδικός από τους δράστες των επιθέσεων που καταζητείται ακόμη, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ.

«Αν ήξερα ότι βρίσκεται στην Ισπανία και πού είναι, θα πηγαίναμε να τον ψάξουμε. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται», είπε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο ύποπτος πέρασε τα σύνορα, ο Τραπέρο είπε ότι «δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε». Υπενθύμισε όμως ότι αμέσως μετά τις επιθέσεις εντάθηκαν οι μεθοριακοί έλεγχοι.

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ποιος ήταν ο οδηγός του μικρού φορτηγού που σκότωσε 13 ανθρώπους στη Βαρκελώνη και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Πάντως ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Καταλονίας διαβεβαίωσε ότι ο πυρήνας των τζιχαντιστών έχει εξουδετερωθεί και δεν είναι πλέον σε θέση να βλάψει κανέναν. «Εξουδετερώθηκε χάρη στο έργο της αστυνομίας», είπε ο Ζοακίμ Φορν.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top