Θρίλερ με τον οδηγό του βαν που αιματοκύλησε τη Βαρκελώνη- Ένα 3χρονο κοριτσάκι το νεαρότερο θύμα της επίθεσης

Σε επιφυλακή η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ισπανίας

Εφιάλτης παραμένει για τις ισπανικές αρχές ο οδηγός του βαν που σκότωσε 13 ανθρώπους στη Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη, καθώς διέφυγε κι εξακολουθεί, όπως όλα δείχνουν, να κυκλοφορεί ελεύθερος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι ένας από τους 5 δράστες στο Καμπρίλς που έπεσαν νεκροί, όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr.

Προς το παρόν, έχουν συλληφθεί 2 άτομα, ένας Μαροκινός, ο Ντρις Ουκαμπίρ, στο όνομα του οποίου νοικιάστηκε το βαν, κι ένας από τη Μαλίγια, τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας. Για τον δεύτερο άντρα δεν έχουν γνωστοποιηθεί στοιχεία, κανένας από τους 2, όμως, δεν ήταν ο οδηγός του βαν. Ορισμένα ΜΜΕ, μάλιστα, μεταδίδουν ότι ο Ουκαμπίρ πήγε μόνος του χθες, Πέμπτη, στο αστυνομικό τμήμα, δηλώνοντας ότι δεν έχει σχέση με την επίθεση. Το καταλανικό ραδιόφωνο μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής ότι συνελήφθη ένας ακόμα ύποπτος. 

 

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι οι δράστες είχαν νοικιάσει το δεύτερο φορτηγάκι για να διαφύγουν με αυτό μετά την επίθεση.

Αν και στο βαν βρέθηκε η ταυτότητά του, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον 18χρονο αδερφό του Ουκαμπίρ, τον Μούσα, να κλέβει την ταυτότητα του αδερφού του για να νοικιάσει το βαν που αιματοκύλησε τη Βαρκελώνη.

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων της Ισπανίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όλα ξεκίνησαν στο Αλκανάρ

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας, Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, η έναρξη των τρομοκρατικών χτυπημάτων ήταν μια έκρηξη σε σπίτι στην περιοχή Αλκανάρ, το βράδυ της Τετάρτης. Από αυτή, υπήρξε ένας νεκρός και 7 τραυματίες. Ο Τραπέρο επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη αυτή συνδέεται «με ξεκάθαρο τρόπο και ελάχιστες αμφιβολίες» με τις 2 επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλ.

Το σπίτι στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη 

Η έκρηξη στο Αλκανάρ πραγματοποιήθηκε στις 23.17 το βράδυ της Τετάρτης. Στο σπίτι, βρίσκονταν 2 άντρες, ο νεκρός κι ένας ακόμα που τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται. Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι οι 2 άντρες ετοίμαζαν εκρηκτικά, καθώς στο σπίτι υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, o δεύτερος άντρας που συνελήφθη, από τη Μαλίγια, βρισκόταν στο Αλκανάρ τη στιγμή της σύλληψής του, ενώ ο Ντρις Ουκαμπίρ είναι παλιός γνώριμος της αστυνομίας, καθώς αποφυλακίστηκε το 2012.

Ο ISIS πίσω από τις επιθέσεις

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq, όπως σας έχει ενημερώσει ήδη το star.gr.

«Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Τα θύματα

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα El Pais, η Πολιτική Προστασία της Ισπανίας αναφέρει ότι οι νεκροί και τραυματίες είναι 18 διαφορετικών εθνικοτήτων. 

Δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για τα θύματα, ούτε τα στοιχεία τους. Το κανάλι ZDF της Γερμανίας αναφέρει ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 3 Γερμανοί, ενώ η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου κάνει λόγο για μια νεκρή Βελγίδα, αλλά κι άλλους Βέλγους ανάμεσα στους τραυματίες.

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι 26 πολίτες της τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 11 σοβαρά. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, θα ταξιδέψει σήμερα, Παρασκευή, στη Βαρκελώνη, για να τους συναντήσει.

Όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του δήλωσε εξαρχής πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις ισπανικές αρχές τραυματίας είναι μία Ελληνίδα πολίτης.

Μέχρι στιγμής, οι ισπανικές αρχές αναφέρουν ως χώρες προέλευσης των θυμάτων –νεκρών ή τραυματιών- τις εξής χώρες, μεταξύ άλλων που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί: Γερμανία, Αργεντινή, Κίνα, Βέλγιο, Κούβα, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Περού, Ρουμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, FYROM, Ιταλία και Βενεζουέλα.

Το νεαρότερο θύμα της επίθεσης είναι ένα κοριτσάκι μόλις 3 ετών, ενώ ένα άλλο κοριτσάκι, 6 ετών, είναι σοβαρά τραυματισμένο. 
  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top