Τεράστια διαφορά ισχύος ανάμεσα σε ΗΠΑ-Βόρεια Κορέα

Δείτε το ρεπορτάζ του STAR

Οι ευθείες απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για μια κόντρα που έχει φτάσει τις δυο χώρες στο χείλος πυρηνικού πολέμου. Ακόμα και ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λάβροφ επισημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός εξαιτίας της ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δηλώνει ότι οι στρατιωτικές επιλογές έχουν κλειδώσει και οπλίσει, και του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος απειλεί με πυραυλικό χτύπημα την αμερικανική βάση στο Γκουάμ. Η διαφορά ισχύος ωστόσο ανάμεσα στην υπερδύναμη και τη Βόρεια Κορέα είναι τεράστια.

«Τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας από τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, δεν είναι ισχυρότερα από τη βόμβα της Χιροσίμα... Τα όπλα των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι χίλιες φορές ισχυρότερα», σημείωσε στο STAR ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Σ.Σ. Ευελπίδων και Διευθυντής Κέντρου Ελέγχου Όπλων.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ωστόσο εμφανίζεται αποφασισμένο να πλήξει το Γκουαμ αγνοώντας τις συνέπειες που θα προκαλούσε μια τέτοιου είδους επίθεση.

«Είναι μεγάλη κουταμάρα, είναι εγκληματική ενέργεια για το λαό της Βορείου Κορέας να σκεφτεί ο πρόεδρος της ότι μπορεί να απειλήσει μια πυρηνική υπερδύναμη», πρόσθεσε ο κύριος Λιόλιος.

Ακόμα και μικρή όμως, η απειλή της Πιονγκγιάνγκ έχει προκαλέσει τρόμο στο Γκουάμ με τον κόσμο να σπεύδει στις εκκλησίες και να προσεύχεται.

Στο μεταξύ τα τύμπανα του πολέμου έχουν αρχίσει να ηχούν και στη Λατινική Αμερική με τη Βενεζουέλα να απαντά στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση στη χώρα. Ο γιος του προέδρου Μαδούρο απείλησε ότι τα τουφέκια από τη Βενεζουέλα θα φτάσουν μέχρι τη Νέα Υόρκη.

«Ασχοληθείτε με τις δικές σας υποθέσεις, λύστε τα δικά σας προβλήματα κύριε Τραμπ, από τα οποία έχετε πολλά. Καλώ σήμερα, τη διεθνή ημέρα νεολαίας, όλους τους νέους ανθρώπους του κόσμου να ενωθείτε μαζί μας σε αυτή τη μάχη, η οποία είναι επίσης για εσάς, Γιατί αν η χώρα πληγεί, τα τουφέκια θα φτάσουν στη Νέα Υόρκη κύριε Τραμπ. Θα φτάσουμε και θα πάρουμε το Λευκό Οίκο. Το Βιετνάμ θα φαίνεται μικρό σε σύγκριση, όπως θα έλεγαν οι προκάτοχοι μου. Αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε. Δεν είμασταν ούτε θα γίνουμε ποτέ πολεμοχαρείς άνθρωποι».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top