Επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ με τουρκική φρεγάτα που πλησίασε το γεωτρύπανο West Capella

Προειδοποίηση από την Κυπριακή ακτοφυλακή- Άλλαξε ρότα το Barbaros-Πρώτη ανάρτηση: 15-07-2017 15:26

Μπορεί οι διαδικασίες για την γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ να γίνονται υπό το άγρυπνο βλέμμα των μεγάλων δυνάμεων που παρακολουθούν στενά την περιοχή (θυμίζουμε πως στο σημείο βρίσκονται σκάφη του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού και αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ), ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τους Τούρκους από το να κάνουν «τσαμπουκάδες» για τα μάτια του κόσμου.

Ανήμερα του ενός χρόνου από το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας και λίγες ημέρες πριν την «μαύρη» επέτειο από τον Αττίλα και την εισβολή του 1974, η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ «WEST CAPELLA»

Όπως μεταδίδει η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris Postasi, σήμερα Σάββατο, η τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος)  όχι μόνο άλλαξε πορεία πλεύσης και άρχισε να κινείται προς την Πάφο αλλά πλησίασε αρκετά το West Capella.

Αποτέλεσμα ήταν να παρέμβει η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή, προειδοποιώντας:

«Μην μπείτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ)».

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ

ΑΛΛΑΞΕ ΡΟΤΑ ΤΟ BARBAROS ΚΑΙ ΠΛΕΕΙ ΠΡΟΣ ΠΑΦΟ

Εν τω μεταξύ όπως σας ενημερώσαμε νωρίτερα, πορεία προς το Αιγαίο με τελικό προορισμό τα Μουδανιά στη Μαύρη Θάλασσα έχει χαράξει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayreddin Pasa. Παρά το ότι αρχικώς υπήρξαν πληροφορίες ότι θα προσεγγίσει τον κόλπο της κατεχόμενης Μόρφου στα βόρεια της Κύπρου, ακολούθησε πορεία νοτιοδυτική και σήμερα το πρωί βρισκόταν στα ανοικτά της Πάφου, με κατεύθυνση προς τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αρκετά μακριά από το οικόπεδο 11 όπου διεξάγει προπαρασκευαστικές εργασίες για γεώτρηση το πλοίο – γεωτρύπανο West Capella.

TO WEST CAPELLA

Πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com, που επικαλείται έγκυρες κυπριακές κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα θέλει να δηλώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, αρκετά μίλια μακριά από το σημείο στο οποίο έχει εγκατασταθεί το γεωτρύπανο West Capella, στο Οικόπεδο 11. Η Τουρκία έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

ΤΟ ΒΑRBAROS

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: «ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΟΡΦΟΥ»

Σαν να μην έφτανε αυτό, νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, είχε αναφέρει σε ανακοίνωση του, πως η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες φυσικού αερίου στην Μόρφου, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να πάει και πλατφόρμα για να γίνει γεώτρηση.

Ο Σουνάτ Ατούν μιλώντας στη Μιλιέτ, υποστήριξε ακόμα ότι θα γίνει αγωγός από τα κατεχόμενα στην Τουρκία με τον οποίο θα μεταφερθεί και το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία και πως ως Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν διεθνή ρόλο.

«Οι Ελληνοκύπριοι ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στην Μεσόγειο αγνόησαν τα δικαιώματα της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου («ΤΔΒΚ»). Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΕΞ: «Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ»

Απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ είχε ισχυριστεί πως όποια κοιτάσματα βρεθούν ανήουν και στην Τουρκία), το Κυπριακό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει πολλές φορές, ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου.

Παράλληλα, τονίζει ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, «προς όφελος όλων των Κυπρίων», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Αναφέρει ακόμα, πως η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς, τοαποτέλεσμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας θα είναι κοινό.

«Οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστη και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Το διεθνές δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές», ανέφερε το Κυπριακό ΥΠΕΞ.

Τέλος, τονίζει ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία είναι η διαρκής επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει πλήρως και να παρεμβαίνει στο νησί όποτε η ίδια θεωρεί σκόπιμο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δήθεν συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

«ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ»

«Απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια. Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες της Τουρκίας», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Τουρκίας για την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δραστηριότητα της πετρελαϊκής εταιρείας συνεχίζονται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top