Μόνο στο Star: Τι λέει ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν για το ναυάγιο στο Κυπριακό

«Ελπίζουμε να δημιουργηθεί ξανά μια κατάσταση διαπραγμάτευσης στο τραπέζι-Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε σε σημείο ειρήνης»

Τούρκος Αντιπρόεδρος μετά το ναυάγιο με το Κυπριακό

Περίπου μια εβδομάδα μετά το ναυάγιο στη Σύνοδο για το Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος δήλωσε στο Star ότι «ελπίζουμε να δημιουργηθεί ξανά μια κατάσταση διαπραγμάτευσης στο τραπέζι».

Όπως μετέδωσε η Άννα Ανδρέου, ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, σε ερώτηση τι θα γίνει μετά το Κραν Μοντάνα και αν θα υπάρξει συνέχεια, ο Νουμάν Κουρτουλμούς είπε επί λέξει:

«Όπως γνωρίζετε εμείς ως Τουρκία καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε σε σημείο ειρήνης, είμαστε στο τραπέζι ειλικρινείς. Ελπίζουμε να δημιουργηθεί ξανά μια κατάσταση διαπραγμάτευσης στο τραπέζι. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει τις εγγυήσεις», καλώντας τον Νίκο Ανασταδιάδη (τον Κύπριο πρόεδρο) «να επιδείξει εποικοδομητική στάση».

Να σημειώσουμε πάντως, πως όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, της διατήρησης του δικαιώματος επέμβασης, αλλά και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 ακόμα χρόνια μέχρι την επανεξέτασή τους ήταν ο βασικότερος λόγος που οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ένα άδοξο τέλος.

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μια μόλις μέρα μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως:

«Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της. Η Διάσκεψη, λοιπόν, τελείωσε με την αποκάλυψη/επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top