Ναυάγιο στο Κράν Μοντάνα! Έληξαν άδοξα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Η αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας οδήγησε σε αδιέξοδο

Ένα προδιαγεγραμμένο φινάλε είχε τελικά τα ξημερώματα η διαπραγματευτική προσπάθεια που εξελισσόταν τις τελευταίες μέρες στο Κραν Μοντάνα για το Κυπριακό, καθώς παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ και τις πιέσεις των ΗΠΑ οι δυο πλευρές βρέθηκαν για μια ακόμα φορά σε αδιέξοδο και τερμάτισαν τις συνομιλίες.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό! Αναστασιάδης: Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή-Κοτζιάς: Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση

Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, της διατήρησης του δικαιώματος επέμβασης, αλλά και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 ακόμα χρόνια μέχρι την επανεξέτασή τους ήταν ο βασικότερος λόγος που οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ένα ακόμα ναυάγιο.

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της ημέρας διάφορες πηγές διέρρεαν ότι είναι πιθανή ακόμα και η συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δεσμευόταν να δεχτεί να εγκαταλείψει τα παρεμβατικά της δικαιώματα και τις εγγυήσεις.

Αυτό φυσικά δεν έγινε ποτέ, παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς σε συνεργασία και συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα ζήτησε γραπτώς τις προτάσεις της Άγκυρας, ως προς το μέλλον της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης: Έντονο παρασκήνιο στην Ελβετία για το Κυπριακό – Θέλουν Τσίπρα, Μέι και Γιλντιρίμ στην σύνοδο

Μετά από έντονες πιέσεις, η τουρκική πλευρά παραδέχθηκε τελικά ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στην κατάργηση των παρεμβατικών της δικαιωμάτων και των εγγυήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο, εμμένοντας στην άτεγκτη γραμμή για διατήρηση και των δύο για τουλάχιστον 15 χρόνια ακόμα, κάτι που δεν έγινε δεκτό ούτε από την Κύπρο, ούτε από την Ελλάδα.

Στα βράχια κατέληξε και το ζήτημα της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, των εδαφικών αναπροσαρμογών και της απαίτησης της Τουρκίας, οι Τούρκοι πολίτες να έχουν στην Κύπρο ισότιμη μεταχείριση με τους Έλληνες που είναι πολίτες κράτους – μέλους της ΕΕ.

«Δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό», έγραψε μετά από λίγο στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Μιλώντας μάλιστα στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη βούληση της Ελλάδας να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Διαβάστε επίσης: Αιχμές Κοτζιά για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό: Μερικοί βιάζονται, θέλουν να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο

Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή του για την άψογη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

«Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς επίσης και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πέρα από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΓΓ αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές», είπε στους δημοσιογράφους και συνέχισε:

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντάνα υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις στη βάση και των ιδεών του ΓΓ έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μία συνολική λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις, οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνικής κοινότητας».

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τέλος εξέφρασε και αυτός τη λύπη του για την άδοξη λήξη των διαπραγματεύσεων.

«Λυπάμαι πολύ που ανακοινώνω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών και διαφορετικών πλευρών η Διάσκεψη για τo Κυπριακό έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή μου στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και να ευχηθώ το καλύτερο για όλους τους Κύπριους, το Βορρά και το Νότο, καθώς και τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στους εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να εκφράσω στην ομάδα του ΟΗΕ, υπό την ηγεσία του Έσπεν Άιντε, που έκανε ό, τι είναι δυνατόν για να προσεγγίσει τις θέσεις των διαφόρων αντιπροσωπειών», τόνισε.

Σε ερώτηση τέλος αν οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Γκουτέρες απάντησε ότι μπορεί η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα να έληξε χωρίς αποτέλεσμα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού με τον ΟΗΕ να είναι πάντα στη διάθεση των δύο πλευρών για να συμβάλει ως διαμεσολαβητής στο στόχο αυτό. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top