Oι πρώτες σφοδρές αντιδράσεις για τον Μακρόν-«Να κατέβει από τον Όλυμπο»

Η ομιλία στις Βερσαλλίες που «ευνουχίζει» τον Πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ

Μακρόν... "κατέβα απο τον Όλυμπο"

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η  απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν, να σπάσει τους κώδικες της πολιτικής παράδοσης και να συγκεντρώσει σήμερα τους βουλευτές και τους γερουσιαστές όλων των κομμάτων στις Βερσαλλίες, για να τους μιλήσει για τον «μετασχηματισμό» της γαλλικής κοινωνίας που φιλοδοξεί να φέρει είς πέρας.

Εκτός από το κόστος της συγκέντρωσης για τον Γάλλο φορολογούμενο, που ανέρχεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από 200.000 εως 600.000 ευρώ, οι αντίπαλοι του κατηγορούν τον Μακρόν για «δημόσιο ευνουχισμό» του πρωθυπουργού του Εντουάρ Φιλιπ, ο οποίος αύριο Τρίτη θα κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις στο κοινοβούλιο και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Το αποτόλμησε!», γράφει η εφημερίδα Le Parisien, «πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη ύβρη (...) τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού του (...) καιρός να κατέβει από τον Όλυμπο...» υπογραμμίζει.

Πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές τα τελευταία εικοσιτετράωρα δηλώνουν ότι θα μποϋκοτάρουν την ομιλία του Εμμανουέλ Μακρόν.

Μετά τον Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανυπότακτων που ανακοίνωσε ότι παραβλέπει την πρόσκληση για τις Βερσαλλίες και ο αρχηγός του κεντρώου κόμματος  UDI, Ζαν Κριστόφ Λαγκάρντ, δήλωσε πως δεν θα συμμετέχει θεωρώντας ότι «η ομιλία του Μακρόν δεν είναι χρήσιμη επί του παρόντος, κοστίζει πανάκριβα, μειώνει την κυβέρνηση» και όπως τόνισε ο Λαγκάρντ «ο Γάλλος πρόεδρος δεν χρειάζεται τους βουλευτές για τους επικοινωνιακούς του λόγους».

Την πλάτη στον Μακρόν γυρίζουν και οι κομμουνιστές. «Δεν θα πάμε στις Βερσαλλίες για να  ζητωκραυγάσουμε τον προεδρικό μονάρχη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΓ.

O ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΕΝΤΟΥΑΡ ΦΙΛΙΠ

Αλλά και οι γερουσιαστές του κόμματος ΕΕLV (οικολόγοι-Πράσινοι) που έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεργαστούν με το κόμμα του Γάλλου προέδρου, αναμένεται να μην προσέλθουν στις Βερσαλλίες. «Αυτά τα χρήματα που σπαταλούνται για μια περιττή συγκέντρωση θα πρέπει να πάνε στους πρόσφυγες», δήλωσε η Esther Benbassa,βουλευτής του κόμματος EELV.

Aπο το σοσιαλιστικό κόμμα, δυο τουλάχιστον βουλευτές απειλούν να καθίσουν στο σπίτι τους. «Δεν θα πάω στις Βερσαλλίες γιατί ο πρόεδρος κάνει μια ομιλία για προσωπικούς λόγους. Έχω τηλεόραση στο σπίτι», δήλωσε ο βουλευτής των σοσιαλιστών Regis Juanico.

Aπο το στρατόπεδο της δεξιάς, παρόλο που πολλοί συντηρητικοί θα δώσουν το παρών στις Βερσαλλίες υπάρχουν αρκετοί που το «σκέφτονται» όπως ο δεξιός βουλευτής Damien Abad, που θεωρεί ότι η ομιλία του Μακρόν είναι μια ταπείνωση για την γαλλική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλιπ.

Κατά του Μακρόν και της χωρίς σοβαρό αντικείμενο σύγκλισης του Κογκρέσου στις Βερσαλλίες, βάλλει σήμερα και η εφημερίδα Λιμπερασιόν που παρουσιάζει τον Γάλλο πρόεδρο στο πρωτοσέλιδο της σαν τον πανίσχυρο Δία που κρατάει κεραυνούς. 

Πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Ο ΜανουΔίας στις Βερσαλλίες. Ο Εμμανουέλ Μακρόν μιλάει σήμερα στο Κογκρέσο. Η πρώτη πράξη μιας συγκεντρωτικής προεδρίας.»

Tης Μαρίας Δεναξά, ανταποκρίτριας του Star στη Γαλλία
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top