Όταν τα σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας ξεσκεπάζονται με... τις ευλογίες του Πάπα

Ο ρόλος του Πάπα Βενέδικτου και η προσπάθειά του να καλύψει παραλείψεις του παρελθόντος

Σεξουαλικά σκάνδαλα στη Καθολική Εκκλησία

Ο Juan Carlos Cruz από τη Χιλή, ο οποίος σε νεαρή ηλικία έπεσε  θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον Καρδινάλιο Fernando Karadima, θα συναντηθεί αύριο Κυριακή με τον Πάπα, προκειμένου να τον «πιέσει» να διώξει από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τους «τοξικούς» κληρικούς που αμαυρώνουν τη φήμη της.

(Ο Cruz)

Ο Cruz έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στο Βατικανό. Ο Karadima κρίθηκε ένοχος το 2011 και καταδικάστηκε για ασέλγεια σε βάρος μικρών αγοριών τη δεκαετία του 1970, όμως αυτό δεν απέτρεψε τον Cruz από το να συνεχίσει την προσπάθειά του ζητώντας «να γίνει επιτέλους κάτι. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». 

Την ώρα που η Καθολική Εκκλησία σείεται ξανά από ένα ακόμα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης, με πρωταγωνιστή τον τρίτο τη τάξει του Βατικανού, καρδινάλιο Τζορτζ Πελ, το star.gr κάνει μια αναδρομή στα σεξουαλικά σκάνδαλα που στοιχειώνουν μέχρι και σήμερα τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις παιδιών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από Καθολικούς ιερείς, καλόγριες και μέλη θρησκευτικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια του 20ου και 21ου αιώνα που οδήγησαν σε πολύχρονες έρευνες, πολύκροτες δίκες και καταδίκες.

Διαβάστε επίσης: Συνέλαβαν τον τρίτο τη τάξει του Βατικανού για σεξουαλικά εγκλήματα

Μάλιστα οι υποθέσεις αυτές αφορούσαν αγόρια και κορίτσια που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας σε ηλικία ακόμα και 3 ετών, αν και τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας 11 – 14 ετών.

(Το Βατικανό)

Τα σεξουαλικά σκάνδαλα άρχισαν να έρχονται στο φως στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και άγγιξαν μέχρι και ανώτατα στελέχη της Καθολικής Ιεραρχίας, τα οποία κατηγορήθηκαν για συγκάλυψη των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, μοναχούς και μοναχές.

Σάλο προκάλεσαν τα όσα αποκαλύφθηκαν στην Ιρλανδία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, με την Αγία Έδρα, το κεντρικό σώμα που διοικεί την Καθολική Εκκλησία, να σημειώνει ότι οι κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα  από το 2001 – 2010 αφορούν περίπου 3.000 ιερείς και χρονολογούνται έως και 50 χρόνια πίσω.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στο φως η βασιλική επιτροπή της Αυστραλίας, η οποία διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα μετά από πληθώρα καταγγελιών για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών από εκπροσώπους του κλήρου.

Σύμφωνα με αυτά, μόνο στην Αυστραλία από το 1980 έως και το 2015 4.444 άνθρωποι κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης από στελέχη 93 αρχών της Καθολικής Εκκλησίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων ήταν 10,5 ετών για τα κορίτσια και 11,6 ετών για τα αγόρια, ενώ 1.900 παιδόφιλοι αναγνωρίστηκαν, την ώρα που τουλάχιστον 500 παραμένουν άγνωστοι.

Τα μεγαλύτερα σεξουαλικά σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας ανά χώρα

  • Βέλγιο

Τον Απρίλιο του 2010 ο επίσκοπος της πόλης Μπριζ, Ρότζερ Βανγκελούε παραιτήθηκε μετά την ομολογία του ότι για χρόνια κακοποιούσε σεξουαλικά ένα αγόρι, τόσο τα χρόνια που ήταν ιερέας, όπως και μετέπειτα όταν χρίστηκε επίσκοπος.

Μάλιστα στο σκάνδαλο αυτό ενεπλάκη και ο πρώην επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου, Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνιλς, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε είχε συμβουλέψει τον επίσκοπο να μην αποδεχθεί το αδίκημά του.

Μετά από το σκάνδαλο αυτό ξεκίνησε εκτεταμένη έρευνα και τον Σεπτέμβριο του 2010 έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας που περιελάμβαναν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για περίπου 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από Βέλγους κληρικούς.

  • Ιρλανδία

Πολλές ήταν οι καταγγελίες για παιδόφιλους κληρικούς και στην Ιρλανδία, αλλά και για συγκάλυψη των περιπτώσεων αυτών από την ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας.

Σε μία από αυτές, δύο αρχιεπίσκοποι του Δουβλίνου αποκαλύφθηκε ότι έκαναν τα στραβά μάτια σε σκληρές υποθέσεις κακοποίησης από το 1975 – 2004.

Μάλιστα έρευνα των ιρλανδικών αρχών που διήρκησε εννέα ολόκληρα χρόνια αποκάλυψε έξι δεκαετίες ψυχολογικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής κακοποίησης παιδιών που φιλοξενούνταν σε ιδρύματα της καθολικής εκκλησίας.

Τον Μάρτιο του 2010, αποκαλύφθηκε ακόμα ότι ο επικεφαλής της Ιρλανδικής Καθολικής Εκκλησίας, Καρδινάλιος Σον Μπρέιντι ήταν παρών σε συναντήσεις που έγιναν το 1975 στις οποίες παιδιά έδιναν όρκους σιωπής για καταγγελίες εναντίον του παιδόφιλου ιερέα Μπρένταν Σμιθ.

  • ΗΠΑ

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε αρκετά σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Έντονη ήταν η κοινωνική αντίδραση μετά από την αποκάλυψη κακοποίησης παιδιών τη δεκαετία του ’90 από δύο ιερείς στη Βοστόνη, αλλά και τις υπόνοιες ότι είχε γίνει προσπάθεια να αποσιωπηθεί το σκάνδαλο και να καλυφθεί κάτω από το χαλί.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 η Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης, η τέταρτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, πλήρωσε 85 εκατ. δολάρια σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς περισσότερων από 500 υποθέσεων με κατηγορούμενους για σεξουαλική κακοποίηση ιερείς.

Πάνω από 4.000 Αμερικανοί Καθολικοί ιερείς έχουν αντιμετωπίσει τέτοιες κατηγορίες τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ οι υποθέσεις αφορούν πάνω από 10.000 παιδιά, κυρίως αγόρια.

  • Γερμανία

Από τις αρχές του 2010, τουλάχιστον 300 άνθρωποι κατήγγειλαν ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής και φυσικής κακοποίησης από ιερείς σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα σε αυτές τις καταγγελίες περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις περισσότερων από 170 παιδιών που κακοποιήθηκαν από ιερείς σε σχολεία Ιησουϊτών, σε τρία καθολικά σχολεία στη Βαυαρία, αλλά και στην σχολική χορωδία αγοριών Regesburg Domspatzen, την οποία για 30 χρόνια διηύθυνε ο αδελφός του Πάπα Βενέδικτου του 16ου,  πατήρ Γκέοργκ Ράτζινγκερ.

(Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος με τον Καρδινάλιο Μπελ)

Ο αδελφός του Πάπα Βενέδικτου του 16ου, κατηγορήθηκε ότι γνώριζε, αλλά δεν μίλησε για όσα συνέβαιναν στη χορωδία και ότι προσπάθησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο, χωρίς να απομακρύνει από αυτή τον βασικό κατηγορούμενο πατέρα Γιόχαν Μάγιερ.

Το 2001 ο Πάπας Βενέδικτος έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης από Καθολικούς ιερείς και εκπροσώπους της Εκκλησίας ενώ το 2011 και 2012 τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του στην κορυφή της Καθολικής Εκκλησίας συνέβαλε ώστε να ανοίξουν 384 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

(Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος με τον Πάπα Φραγκίσκο)

Αρκετοί όμως ήταν εκείνοι που τον κατέκριναν, λέγοντας ότι ήταν πολύ αργά. Οι επικριτές του ισχυρίστηκαν ότι δεν θα προέβαινε ποτέ σε αυτές τις ενέργειες αν τα σεξουαλικά σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας δεν είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας, κυρίως αφού ως το νούμερο δύο κατά τη διάρκεια της θητείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, οπότε και σημειώθηκαν τα περισσότερα σεξουαλικά εγκλήματα, είχε την δυνατότητα να γνωρίζει πολύ περισσότερα και να αναλάβει δράση.

(Ο Πάπας Φραγκίσκος)

Όλοι τώρα αναμένουν μια δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου μετά και από τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του Καρδινάλιου Πελ, ενώ όλα δείχνουν ότι τα σεξουαλικά σκάνδαλα θα την κυνηγούν για πολλά χρόνια ακόμα.

 

*Μέρος αυτού του άρθρου πρωτοδημοσιεύτηκε στο star.gr την Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top