ΞΑΝΑ στις κάλπες οι Γάλλοι! Το μεγάλο στοίχημα του Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές

Στόχος το κίνημά του να βγει πρώτο και να έχει και τον έλεγχο της βουλής

ΞΑΝΑ στις κάλπες οι Γάλλοι

Στις κάλπες προσφεύγουν σήμερα οι Γάλλοι, αυτή τη φορά για να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που αποτελούν το μεγάλο στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν, μιας και το κίνημά του «Εμπρός» καλείται να τα βάλει με το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο και να πάρει τη νίκη, ώστε ο Γάλλος πρόεδρος να μπορέσει να ασκήσει την πολιτική του χωρίς εμπόδια.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 09:00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 21:00 το βράδυ και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου θα δούμε αν τελικά οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που θέλουν το «Εμπρός» να κερδίζει το στοίχημα θα επαληθευτούν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κίνημα του Μακρόν και στους κεντροδεξιούς συμμάχους του από το κόμμα Μπαϊρού τουλάχιστον το 30%, έναντι 20% που φαίνεται να κερδίζουν οι Ρεπουμπλικανοί, ενώ το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν δεν παίρνει πάνω από 17%.

Μεγάλος χαμένος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αναμένεται να είναι οι Σοσιαλιστές, με τον ηγέτη τους, Μπερνάρ Καζνέβ να ζητά από τους Γάλλους την ψήφο τους, ώστε να είναι μια ισχυρή αντιπολίτευση.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως εκτιμούν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πάρει περίπου 15 – 30 έδρες από τις 284 που έχει σήμερα.

Έντονες αναταράξεις αναμένονται και στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην περίπτωση που όντως βγουν δεύτερο κόμμα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ τα μέλη του παραμένουν διχασμένα ως προς το αν θα πρέπει να στηρίξουν τον Μακρόν.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 577 βουλευτές, έντεκα από τους οποίους θα εκπροσωπούν τους Γάλλους που ζουν στο εξωτερικό.

Αν κανένας από τους υποψήφιους μιας περιφέρειας δεν καταφέρει να ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις 18 Ιουνίου στον οποίο θα κονταροχτυπηθούν ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top