Από ΓΚΡΙΖΟ έγινε...ΚΟΚΚΙΝΟ το Λονδίνο: 7 ΝΕΚΡΟΙ, 48 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ, 12 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

"Σχεδόν αδύνατο να προληφθεί μια επίθεση με όχημα βαν και μαχαίρια" λένε ειδικοί και αξιωματούχοι

Λονδίνο συλλήψεις τραυματίες νεκροί φόβοι

Σε 12 συλλήψεις στο ανατολικό Λονδίνο έχει προχωρήσει η βρετανική αστυνομία, μετά την διπλή τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της πόλης το βράδυ του Σαββάτου, όπου σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και 48 τραυματίστηκαν. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Press Association επικαλούμενο την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας, 21 από τους τραυματίες της επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν 12 ανθρώπους στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου σε σχέση με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Γέφυρα του Λονδίνου και την περιοχή Μπόροου Μάρκετ. Οι έρευνες συνεχίζονται στο Μπάρκινγκ», αναφέρεται σε δήλωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Νωρίτερα, φωτογράφος του Reuters είχε δει γυναίκες με καλυμμένα τα κεφάλια τους να μεταφέρονται από αστυνομικούς έξω από κτήριο στο Μπάρκινγκ.

Ελεγχόμενες εκρήξεις στο διαμέρισμα ενός από τους δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News είχε μεταδώσει πως η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σε διαμέρισμα, το οποίο χρησιμοποιούσε ένας από τους δράστες των επιθέσεων. Αυτόπτης μάρτυρας της επιδρομής είπε στο Sky πως άκουσε αρκετούς κρότους στη διάρκεια της επιχείρησης και αργότερα του είπαν πως επρόκειτο για ελεγχόμενες εκρήξεις.

Έρευνες της αστυνομίας στο κτήριο στο Ιστ Χαμ

Νέες έρευνες, αυτή τη φορά σε κτήριο στο Ιστ Χαμ, στο ανατολικό Λονδίνο, πραγματοποιεί η βρετανική αστυνομία, μετέδωσε φωτορεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ η πρόσβαση έχει αποκλειστεί.

«Σχεδόν αδύνατο να προληφθεί» μια επίθεση όπως του Λονδίνου

Είναι σχεδόν αδύνατο να προληφθεί μια επίθεση όπως αυτή του Λονδίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε με όχημα βαν και μαχαίρια, αν οι δράστες της επιδείξουν έναν ελάχιστο βαθμό σύνεσης κατά την προετοιμασία. Αυτό εκτιμούν ειδικοί και αξιωματούχοι.

Όπως επισημαίνουν, ακόμη και η παρακολούθηση ύποπτων ή σεσημασμένων προσώπων δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η απόλυτη εγγύηση ότι θα καταστεί δυνατό να συλληφθούν πριν περάσουν στην πράξη, αν τίποτε στη συμπεριφορά τους δεν επιτρέπει να συμπεράνει κανείς πως επίκειται τρομοκρατική ενέργεια.

«Οι απλές επιθέσεις με οχήματα και μαχαίρια έχουν αυξηθεί πρόσφατα, επειδή είναι εύκολο να οργανωθούν και πολύ δύσκολο να εμποδιστούν από τις υπηρεσίες ασφαλείας», εκτιμά ο Άλαν Μεντόζα, διευθυντής του βρετανικού think tank Henry Jackson Society.

«Πρέπει να περιμένουμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως η επίθεση του Λονδίνου φαίνεται πως συνδέεται με όλες αυτές στη Δύση, την έμπνευση τουλάχιστον για τις οποίες έχουν δώσει οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος» πρόσθεσε.

Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις εδώ και χρόνια καλούν τους οπαδούς τους να περάσουν στη δράση εκεί όπου κατοικούν, χρησιμοποιώντας τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

«Όσο περισσότερο η δράση είναι απλή, τόσο λιγότερες είναι οι επιχειρησιακές προετοιμασίες, οι αγορές υλικών, όπλων, εκρηκτικών και τόσο περισσότερο περίπλοκο είναι να εντοπισθούν, επειδή η συμπεριφορά είναι λιγότερο ύποπτη», σημειώνει ο Ιβ Τροτινιόν, πρώην μέλος των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της γαλλικής DGSE. «Αντιτρομοκρατία σημαίνει πρόληψη.Συλλαμβάνουμε κάποιον όταν υπάρχουν στοιχεία για να κατηγορηθεί, όταν έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως θα διαπραχθεί ένα έγκλημα. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει όταν τα άτομα είναι γνωστά, παρακολουθούνται, ή όταν εμφανίζονται ξαφνικά στο ραντάρ, επειδή προετοιμάζουν κάτι. Όμως αν αυτό το κάτι είναι η απλή μίσθωση ενός οχήματος βαν, δεν σημαίνει συναγερμός», προσθέτει.

«Η απάντηση επί του πεδίου είναι να έχουμε ομάδες επέμβασης που να έχουν πάρει θέσεις εκ των προτέρων και να επεμβαίνουν το ταχύτερο δυνατόν για να περιορίσουν τις ζημιές» αναφέρει ο ίδιος. «Το Σάββατο το βράδυ στο Λονδίνο, οι τρεις δράστες εξουδετερώθηκαν μέσα σε οκτώ λεπτά, κάτι που είναι αξιοσημείωτο».

«Πρέπει να αποφεύγουμε τη δημαγωγία», λέει η γαλλίδα γερουσιαστής Ναταλί Γκουλέ, συμπρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστικών δικτύων, «όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου δεν μπορούν να εμποδίσουν αυτό το είδος επίθεσης»«Ένας τύπος παίρνει το αυτοκίνητό του, το ρίχνει πάνω σε ανθρώπους και τους μαχαιρώνει ... πρέπει δύστυχώς να μάθουμε να ζούμε μ' αυτό και κάθε πολίτης να προσέχει», συμπληρώνει.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδώσαμε και νωρίτερα στο star.gr, οι βρετανικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο. Αυτό  δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μετά την επίθεση στο Λονδίνο .

Πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων οι Συντηρητικοί της Μέι και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό Κόμμα, ανέστειλαν σήμερα την προεκλογική εκστρατεία τους, αλλά η Μέι δήλωσε πως η προεκλογική εκστρατεία θα συνεχιστεί την Δευτέρα.

Η Μέι ανέφερε ως πιθανές αλλαγές την αύξηση των ποινών κάθειρξης για αδικήματα τρομοκρατίας και την επιβολή πρόσθετων κανονιστικών ρυθμίσεων στον κυβερνοχώρο.

Η επίθεση ήταν η τρίτη που έπληξε διαδοχικά σε σύντομο χρονικό διάστημα τη Βρετανία έπειτα από ένα παρόμοιο επεισόδιο στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ τον Μάρτιο και μια βομβιστική επίθεση καμικάζι που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους σε συναυλία ποπ μουσικής στο Μάντσεστερ, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο-ΦΩΤΟ SUN, REUTERS, PA

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top