TO ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ: Αυτός είναι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί που σκότωσε αθώους στο Μάντσεστερ Αρένα

Είχε επιστρέψει από τη Λιβύη πριν μερικές ημέρες

TO ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ

22 νεκρούς και 59 σοβαρά τραυματίες. Αυτός είναι ο απολογισμός της φρίκης που άφησε πίσω του ο Σαλμάν Αμπεντί, ο 22χρονος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ Αρένα.

Οι βρετανικές αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες του μακελάρη, ο οποίος ήταν Βρετανός υπήκοος με καταγωγή από την Λιβύη, και παρά το γεγονός ότι οι βρετανικές υπηρεσίες τον «γνώριζαν», εκείνος κατάφερε να δράσει ανενόχλητος, παίρνοντας μαζί του 22 αθώες ψυχές παιδιών, εφήβων και γονιών που είχαν πάει να παρακολουθήσουν την συναυλία της Αριάνα Γκράντε, ανυποψίαστοι για την φρίκη που καραδοκούσε.

«Το πρόσωπο του απόλυτου κακού». Έτσι χαρακτηρίζουν τα βρετανικά ΜΜΕ τον Αμπεντί, με την «The Sun» να αποκαλύπτει πως ο Αμπεντί  είχε εκπαιδευτεί υπό άκρα μυστικότητα από τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια οικογενειακών ταξιδιών στη Συρία.

Μάλιστα τονίζει επικαλούμενη μαρτυρία φίλου του, πως ο Αμπεντί πριν μόλις τρεις εβδομάδες είχε ταξιδέψει στη Λιβύη (όπου επίσης δρουν Τζιχαντιστές) και επέστρεψε στο Μάντσεστερ πριν από μερικές ημέρες.

Όλο αυτό το διάστημα κανείς δεν γνωρίζει τι έκανε στη χώρα.

Οι βρετανικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποίησε τα ταξίδια αυτά για να πάει στη Συρία χωρίς να γίνει αυτό αντιληπτό από τις μυστικές υπηρεσίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι «Times», οι οποίοι αποκαλύπτουν πως ο 22χρονος είχε λάβει εκπαίδευση τρομοκράτη σε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Από την άλλη πλευρά, η «Mirror» αναφέρει πως ο Αμπεντί ήταν φίλος του Ράφαελ Χοστέι, γνωστού ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι, που ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους και σκοτώθηκε το 2016 στη Συρία μετά από επίθεση με drone. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι δύο τους ήταν οικογενειακοί φίλοι και εκφράζονται φόβοι ότι ήταν ο Χοστέι που προκάλεσε τη ριζοσπαστικοποίηση του Αμπεντί.

ΕΙΧΕ ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΤΣΑΝΤΑ

Η αστυνομία κατά τον Guardian έχει στη διάθεσή της βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δείχνει τον Αμπέντι να μπαίνει μέσα στο Manchester Arena όπου και πυροδότησε τη βόμβα.

Κατά το δημοσίευμα ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν κατασκευασμένος «στο χέρι» και «ανώριμος». Φτιάχτηκε στη Βρετανία και ήταν τοποθετημένος σε μια τσάντα.

Πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας είπε στην εφημερίδα ότι η συγκεκριμένη επίθεση «μας φέρνει πίσω» γιατί μια παρόμοια επίθεση είχε να συμβεί στη Βρετανία από το 2005.

HTAN «ΓΝΩΣΤΟΣ» ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ

Η οικογένεια του Σαλμάν ήταν γνωστή στην τοπική κοινότητα. Τόσο ο δράστης όσο και ο αδερφός του Ισμαήλ (ο οποίος συνελήφθη μετά την επίθεση) επισκέπτονταν συχνά το τζαμί του Ντίντσμπουρι.

Αν και ήταν γνωστός στις βρετανικές Αρχές, τον αντιμετώπιζαν ως… «περιφερειακό πρόσωπο» όπως ακριβώς και ο Χαλίντ Μασούντ, ο οποίος προ μηνών επιτέθηκε με μαχαίρι στη Βρετανική βουλή και στη συνέχεια παρέσυρε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ.

Άτομο του φιλικού του περιβάλλοντος, αποκάλυψε στα βρετανικά ΜΜΕ πως ο Σαλμάν εδώ και χρόνια ήταν μπλεγμένος με συμμορίες και μόλις το τελευταίο διάστημα «επέστρεψε» στο Ισλάμ και ριζοσπαστικοποιήθηκε. Η δε οικογένειά του ήταν βαθιά θρησκευόμενη και μοναχική.

Η οικογένεια του αποτελούνταν από 5-6 άτομα συνολικά. Ο Αμπεντί ήταν το δεύτερο στη σειρά από τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού από τη Λιβύη. Αρχικώς μετανάστευσαν στο Λονδίνο και πριν από περίπου μία 10ετία, μετακινήθηκαν στο Μάντσεστερ. Τα δύο από τα τέσσερα παιδιά παρουσιάζουν στους λογαριασμούς στους, στο Facebook, ως γενέτειρά τους, την Τρίπολη της Λιβύης.

Η οικογένεια αναχώρησε πριν τα Χριστούγεννα για τη Λιβύη, αφήνοντας πίσω της τον 22χρονο και τον μεγαλύτερο αδελφό του Ισμαΐλ. Ο «καμικάζι» του Μάντσεστερ Αρένα γεννήθηκε το 1995 και το πλήρες όνομά του είναι Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι. Είχε δηλωθεί, μαζί με τον αδελφό του Ισμαΐλ και τη μητέρα του Σάμια, ότι ζούσαν στο σπίτι της οδού Έλσμορ, στο Μάντσεστερ. Στο δεύτερο σπίτι της οικογένειας, καθώς στο άλλο, στην περιοχή Fallowfield, είχαν δηλωθεί ο πατέρας και τα υπόλοιπα παιδιά.

Μέχρι τον Ιανουάριο, ο 23χρονος αδελφός του Ισμαΐλ εργαζόταν στο Park Cake Bakery. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον στο προσωπικό της, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνελήφθη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Όλνταμ. Άλλη αναφορά ήθελε τον Ισμαΐλ να έχει προσληφθεί στο τζαμί του Μάντσεστερ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top