Στο πλευρό των ΗΠΑ Γαλλία, Βρετανία, Αυστραλία, Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα στο διεθνές σκηνικό/Πρώτη ανάρτηση: 07-04-2017 11:23

Στο πλευρό των ΗΠΑ Γαλλία, Βρετανία, Αυστραλία, Ισραήλ

Στο πλευρό των ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό εναντίον της Συρίας τάχθηκαν Βρετανία, Γαλλία, Αυστραλία, Ισραήλ σε αντίθεση με τη Ρωσία που έκανε λόγο για «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους».

Η Βρετανία εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στις ΗΠΑ για την επίθεση εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης από όπου φαίνεται να έγινε ο βομβαρδισμός με τοξικά αέρια στο Ιντλίμπ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να δηλώνει ότι:

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, ο οποίος δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της συριακής στρατιωτικής βάσης είχαν στόχο να αποτρέψουν το Σύρο πρόεδρο Άσαντ από το να διεξάγει νέες χημικές επιθέσεις, αλλά όχι για να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση.

Ερωτηθείς δε αν ο βομβαρδισμός αυτός σηματοδοτεί την έναρξη νέου πολέμου στη Συρία, απάντησε:

«Δεν βλέπουμε τα χθεσινά πλήγματα ως τέτοια. Τα πλήγματα αυτά ήταν περιορισμένα σε μία αεροπορική βάση του συριακού στρατού, ήταν απολύτως ενδεδειγμένα, είχαν στόχο να αποτρέψουν το καθεστώς να διαπράξει νέες χημικές επιθέσει. Οπότε δεν τα θεωρούμε ως έναρξη μιας διαφορετικής στρατιωτικής εκστρατείας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν ζητήθηκε από τη Βρετανία να εμπλακεί στην επίθεση αυτή και σημείωσε ότι «ήταν μια επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά θέλω να τονίσω ότι τη στηρίζουμε πλήρως».

Γαλλία: Προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς

Το Παρίσι δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ζακ Ερό, δήλωσε ότι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον για την εκτόξευση των πυραύλων Τόμαχοκ λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η επίθεση.

«Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς. Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Άσαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους», είπε και πρόσθεσε:

«Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους».

Ισραήλ: Στηρίζουμε πλήρως την απόφαση Τραμπ

Συντεταγμένο στον αμερικανό άξονα και το Ισραήλ, το οποίο μέσω του εκπροσώπου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την πλήρη στήριξή του στα αεροπορικά πλήγματα στις ΗΠΑ.

 «Το Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ελπίζει ότι αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στις απεχθείς ενέργειες του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα ακουστεί όχι μόνο στη Δαμασκό, αλλά επίσης στην Τεχεράνη, την Πιόνγκγιανγκ και αλλού», αναφέρει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου και συνεχίζει:

«Με τα λόγια του και τις πράξεις του ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα: δεν θα ανεχθούμε τη χρήση και τη διάδοση των χημικών όπλων».

Στο πλευρό Τραμπ και η Αυστραλία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Σίδνεϊ εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της Αυστραλίας στη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον συριακής βάσης.

«Ήταν μία διαβαθμισμένη, υπολογισμένη και στοχευμένη απάντηση στο συγκλονιστικό έγκλημα πολέμου του συριακού καθεστώτος», είπε και πρόσθεσε ότι η Αυστραλία ήταν σε στενές συζητήσεις με τους συμμάχους της για τα επόμενα βήματα.

«Η επίθεση αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς το καθεστώς Άσαντ. Η τιμωρία ήταν ανάλογη και υπήρξε άμεση. Υποστηρίζουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εν λόγω ταχεία δράση», είπε συγκεκριμένα το Αυστραλός Πρωθυπουργός.

Ο Τέρνμπουλ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διεθνής κοινότητα δεν ήταν σε πόλεμο με το καθεστώς Άσαντ, και ότι οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκουν την ανατροπή του. Σημείωσε όμως ότι τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας έγειραν πολύ σοβαρά ερωτηματικά ως προς το αν ο Άσαντ θα μπορούσε να παραμείνει ηγέτης της Συρίας.

«Αυτή η χημική επίθεση ήταν ένα τρομερό έγκλημα, σοκαριστικό, ακόμα και στο πλαίσιο αυτού του βίαιου πολέμου», είπε.

Ανάμεσα σε εκείνους που τάσσονται στο στρατόπεδο του Τραμπ και η Πολωνία, με την κυβέρνηση της χώρας να υποστηρίζει την αμερικανική επιχείρηση κατά συριακής αεροπορικής βάσης.

«Είναι βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης. Και υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να υπάρξει αντίδραση», δήλωσε ο Ραφάλ Μπότσενεκ στο τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info και πρόσθεσε:

«Παρακολουθήσαμε τις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος τα τελευταία χρόνια- κανείς δεν αντέδρασε σε αυτές», πρόσθεσε.

Τέλος και η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το Arabiya TV.

Και η Ιαπωνία στηρίζει Τραμπ

Η Ιαπωνία στηρίζει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ, «κατά της χρήσης χημικών όπλων», σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

Έκκληση της Κίνας για αποκλιμάκωση

Η Κίνα από την άλλη, έκανε έκκληση «να αποφευχθεί περεταίρω κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, μετά την αμερικανική επίθεση»,  ενώ καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα. «Είμαστε αντίθετοι με τη χρήση χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα, οργανισμό ή άτομο ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τον στόχο», δήλωσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας.

Τι ζητά η Τουρκία

Η Τουρκία ζητά ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, μετά την αμερικανική επίθεση

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top