Κομισιόν: Παραγωγική η συνάντηση Γιούνκερ - Ακιντζί

Ικανοποιημένος με τη στάση των Βρυξελλών ο τουρκοκύπριος ηγέτης –Μίλησε για αναγκαίους συμβιβασμούς στο Κυπριακό

Γιούνκερ - Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επαναβεβαίωσε τη συνεχή υποστήριξη της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής για τη συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ήταν μια παραγωγική συνάντηση, κατά την οποία Γιούνκερ και Ακιντζί συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Επίσης, όπως αναφέρεται, συμφώνησαν να συνεχίσουν να είναι σε τακτική επαφή.

Η συνάντηση κράτησε μισή ώρα. Νωρίτερα ο κ. Ακιντζί συνομίλησε και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ -"ΒΡΗΚΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ"

"Παραγωγική" χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και ο ίδιος ο τουρκοκύπριος ηγέτης, δηλώνοντας ότι βρήκε σε όλες του τις συναντήσεις τις δύο τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες "αμοιβαία κατανόηση".

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε τα εξής: «Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση, με τον Γενικό Γραμματέα χθες και με την Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, με αμοιβαία κατανόηση σε όλες τις συναντήσεις. Όπως ξέρετε είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε τις συνομιλίες μας για την Κύπρο μετά από όλα όσα συνέβησαν. Ελπίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα οριοθετήσουν το δρόμο για την επανέναρξη  των διαπραγματεύσεων την Τρίτη και δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ευχέρεια χρόνου για να ολοκληρώσουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας, διότι η χρονιά του 2017 περιέχει πολλά ρίσκα».

Παραθέτοντας τα ρίσκα του 2017, δήλωσε: «το ένα το ζήτημα των υδρογονανθράκων, το άλλο είναι οι επικείμενες εκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη αρχίσει, μπορούμε να το δούμε, τους επόμενους μήνες πρέπει να ορίσουμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο ώστε, να προχωρήσουμε με τις λεπτομέρειες. Μπορούμε να το κάνουμε; Αν δουλέψουμε σκληρά και συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και βούληση υπάρχει τρόπος, αν όμως θέλεις να προχωρήσεις σε λύση, δεν μπορείς να πάρεις όλα αυτά που θέλεις. Θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε», είπε.

«Μέσα στη λύση θέλουμε να δούμε ότι η ασφάλειά μας είναι καλυμμένη, ότι η πολιτική μας ισότητα είναι καλυμμένη, ότι οι ελευθερίες μας και τα στοιχεία που οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικά θα είναι εκεί», ανέφερε. «Τότε θα είναι δυνατόν για προτείνω τη συμφωνία στο λαό μου και ο Νίκος Αναστασιάδης στο δικό του λαό. Χρειάζεται να δουλέψουμε με ένα τέτοιο τρόπο και να έχουμε τα Ηνωμένα Έθνη να παρεμβαίνουν παραπάνω μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων ώστε να κλείσουμε τα κενά. Όχι διαμεσολάβηση, όχι επίσημη παρουσίαση προτάσεων από τα ΗΕ, δεν εννοώ αυτό. αλλά μπορούν να βοηθήσουν να συμφωνήσουμε»..

Τέλος αναφερόμενος στο Τουρκικό δημοψήφισμα ο Μ.Ακιντζί είπε: «δεν έχει να κάνει τίποτα με τις διεθνείς συνομιλίες, πάντα με κατηγορούν ότι προσπαθώ να καθυστερήσω λόγω αυτού, δεν είναι αλήθεια, δεν ήταν ποτέ αλήθεια. Είναι ξεχωριστό ζήτημα, είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και αυτοί θα αποφασίσουν. Οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν για άλλους λόγους και ελπίζουμε ότι αυτοί οι λόγοι δεν θα συνεχίσουν να μας μπλοκάρουν και στη επόμενη φάση».

Του ανταποκριτή του Star, στις Βρυξέλλες Θάνου Αθανασίου 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top