ΧΤΥΠΗΣΕ το χέρι ο Ερντογάν στο ΣΕΑ: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στη γείτονα χώρα, Άννα Ανδρέου

Τουρκια αιγαίο

Η Τουρκία προτιμά την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο διά του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων (σε εναέριο χώρο, χωρικά ύδατα και αποστρατικοποιημένα Δωδεκάνησα σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις που προβάλλει η Άγκυρα). Αυτό αναφέρει στην ανακοίνωση του, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας έπειτα από την συνεδρίασή του, υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. 

Στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ενημερώθηκε το συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έγινε περιεκτική  αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στο Αιγαίο σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή την τελευταία περίοδο. Η χώρα μας επανέλαβε την προτίμησή της για επίλυση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο με την Ελλάδα στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και του εποικοδομητικού διαλόγου, αλλά δηλώθηκε ότι οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα». 

Για το Κυπριακό αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν ξανά, μόνο αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει βήματα που διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη. «Υπενθυμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη με στόχο να υπάρξει λύση του Κυπριακό διακόπηκαν με την δίκαιη αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην απόφαση της Ε/κ πλευράς για ‘εορτασμό της ένωσης’, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατόν να ξεκινήσουν ξανά μόνο με βήματα της Ε/κ πλευράς που να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη. Δηλώνοντας ότι η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού, υπογραμμίστηκε ότι η Ε/κ πλευρά πρέπει να επιδείξει πλέον μια καθαρή και εποικοδομητική στάση εγκαταλείποντας συμπεριφορές όπως είναι η καθυστέρηση και το χάσιμο χρόνου», αναφέρεται. 

Της ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία, Άννας Ανδρέου 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top