Τι σημαίνει η «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» που θέλουν οι 4 ισχυροί της Ένωσης

Το νόμισμα θα παραμείνει κοινό για όλους, αλλά πολλά είναι αυτά που θα αλλάξουν

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων αποφάσισαν οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων κρατών της Ένωσης, που συναντήθηκαν χθες στις Βερσαλλίες.

Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το star.gr,4 ισχυροί της Ένωσης Μέρκελ, Ολάντ, Ραχόι και Τζεντιλόνι, ενστερνίζονται μια από τις 5 προτάσεις για αναμόρφωση της Ευρώπης από τη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Eίναι η  Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Το νόμισμα θα παραμείνει κοινό για όλους, αφού αυτό είναι που συνδέει τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Αυτά που μπορεί να αλλάξουν, μας τα εξηγεί ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου:

«Συγκεκριμένα, οι χώρες που θα αποτελούν την κλειστή γρήγορη ταχύτητα, θα μπορούν να επιδιώξουν ενισχυμένη συνεργασία σε θέματα όπως η κοινή άμυνα, η πιθανή δημιουργία ενός ευρωστρατού, οι επεμβάσεις σε άλλες περιοχές του πλανήτη, σε θέματα οικονομίας θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα υπουργείο οικονομικών,  να προωθήσουν δικά τους ευρωομόλογα για την ανάπτυξη ή για άλλους ειδικούς σκοπούς, θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο και ένα νέο καθεστώς ασύλου, ή ένα νέο ειδικό καθεστώς για την είσοδο και την έξοδο στη ζώνη Σένγκεν».

Οι υπόλοιπες χώρες -που δεν θα θέλουν ή δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν τις επιλογές των μεγάλων- απλώς θα τους παρακολουθούν, ελπίζοντας ότι θα τους φτάσουν κάποια μέρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top