Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θέλουν Μέρκελ, Ολάντ, Ραχόι και Τζεντιλόνι

Συναντήθηκαν στη μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες- Πρώτη Ανάρτηση 06-03-2017 23:45

Υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, κατά την διάρκεια της μίνι Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Μέρκελ, Ολάντ, Ραχόι και Τζεντιλόνι, τάχθηκαν υπέρ μιας ΕΕ που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη, να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες.

Οικοδεσπότης της μίνι Συνόδου Κορυφής ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος,  Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τόνισε:

«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες. Με αυτόν τον τρόπο,ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία.Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν»., διευκρίνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την μεριά της, τόνισε πως «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες» χωρίς ωστόσο να κλείνει το δρόμο «για εκείνες που έχουν καθυστερήσει», καταλήγοντας πως «θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».



Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, από την άλλη, τάχθηκε υπέρ «μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά με διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης».

Τέλος, ο Μαριάνο Ραχόι, Πρωθυπουργός της Ισπανίας, δήλωσε απλά ότι «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν».




 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top