Ξεκίνησε η δίκη των «δολοφόνων» του Ερντογάν – «Δεν θα πονέσω αν με θανατώσετε»

Εξονυχιστικοί έλεγχοι - Χωρίς τον Γκιουλέν η ακροαματική διαδικασία

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε την Δευτέρα η δίκη των 47 στρατιωτικών που κατηγορούνται ότι πήγαν να δολοφονήσουν τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Στο εδώλιο μεταφέρθηκαν 44 από τους υπόδικους που είναι προφυλακισμένοι. Τρεις δικάζονται ερήμην. Ο ένας εξ αυτών είναι ο ιμάμης, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δεκάδες αστυνομικοί οπλισμένοι έλεγχαν κάθε γωνία έξω από το κτίριο, όπου θα γινόταν η δίκη. Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν συνεχώς. Ειδικά σκυλιά έλεγξαν την αίθουσα πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Ένας από τους πρώτους που μίλησαν ήταν ο ταγματάρχης Σουκρού Σεϊμέν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που πήγε να δολοφονήσει τον Ερντογάν εκείνο το βράδυ της 15ης Ιουλίου. «Η εντολή που πήρα ήταν να μεταφέρω ζωντανό τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα …Δεν φοβάμαι τίποτα. Έκανα πραξικόπημα. Ακόμη κι αν τιμωρηθώ με θανατική ποινή δεν θα πονέσω καθόλου», είπε ο Σεϊμέν.

Ο ιθύνων νους της απόπειρας δολοφονίας του προέδρου, Σαχίν Σονμεζατές είπε στην κατάθεσή του ότι δεν είναι μέλος της οργάνωσης του Γκιουλέν. «Το σχέδιο δεν ήταν να δολοφονηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά να μεταφερθεί από την Μαρμαρίδα στην Άγκυρα.. Δεν είμαι μέλος του κινήματος του ιμάμη Γκιουλέν. Ο καθένας κινήθηκε προσωπικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο δικηγόρος του Ερντογάν τόνισε ότι κανείς από τους 44 που βρίσκονταν στην αίθουσα, δεν έχει μετανοήσει για την πράξη του.

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του τούρκου προέδρου και φώναζαν συνθήματα κατά της οργάνωσης του Γκιουλέν. Κανείς τούρκος δικηγόρος δεν έχει δεχθεί να υπερασπισθεί τον ιμάμη που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και δικάζεται ερήμην. Ως γνωστόν έχει ζητηθεί η απέλασή του, αλλά προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top