AYTO είναι το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο ΧΙΤΛΕΡ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε δημοπρασία τον Φεβρουάριο

AYTO είναι το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο ΧΙΤΛΕΡ στον Β

To τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για το τηλέφωνο μέσω του οποίου ο αρχηγός των Ναζί έδινε εντολές για να θανατωθούν χιλιάδες Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, διέταξε τη δολοφονία του κουνιάδου του και ούρλιαζε στους στρατηγούς του κατά τη διάρκεια των μαχών.

Το συλλεκτικό, αυτό, κόκκινο τηλέφωνο βγαίνει σε δημοπρασία τον Φεβρουάριο κι αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 400.000 ευρώ. Βρέθηκε βαθιά κάτω από το Βερολίνο, στη Φύρερμπουνκερ (= αποθήκη του Χίτλερ) από έναν Βρετανό αξιωματικό, που έφτασε στο κρησφύγετο αυτό τον Απρίλιο του 1945, λίγο μετά τον θάνατο του Φύρερ.

Ο αξιωματικός αυτός, ο σερ Ραλφ Ράινερ, από τους πρώτους μη Σοβιετικούς στρατιωτικούς που έφτασαν στο Βερολίνο, μετά την παράδοση των Γερμανών. Ο σκοπός του ήταν να έρθει σε επαφή με τους εκεί Ρώσους συμμάχους, από τους οποίους έλαβε το περίφημο κόκκινο τηλέφωνο.

Έκρυψε το «τρόπαιό» του, που είχε χαραγμένο το όνομα του Χίτλερ και μια σβάστικα, σε μια βαλίτσα και δεν το αποκάλυψε ποτέ σε κανέναν. Το πήρε απλά μαζί του στη Βρετανία. Μεγάλος του φόβος ήταν να μην κατηγορηθεί για «λεηλασία», πράξη η οποία απαγορευόταν ρητά στη χώρα του. Έτσι, λοιπόν, έδωσε το κειμήλιο στον γιο του, Ράναλφ, λίγο πριν πεθάνει το 1977.

Σειρά του γιου του, σήμερα, λοιπόν, να είναι συνταξιούχος στρατιωτικός. Ο 82χρονος Ράναλφ αποφάσισε να το πουλήσει, ελπίζοντας ότι θα αποτελεί ενθύμιο των ναζιστικών κτηνωδιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για πάντα. «Ήταν το φονικό όργανο του Χίτλερ. Είναι ανατριχιαστικό αν σκεφτεί κανείς για τι χρησιμοποιείτο. Από το τέλος του πολέμου ήταν σε ασφαλές μέρος, όπου δεν το ήξερε κανείς. Αλλά τώρα γερνάω και νομίζω ότι αυτό το αντικείμενο δεν πρέπει να μένει κρυφό πια». 

Το όνομα του Χίτλερ και η σβάστικα χαραγμένα πάνω στο τηλέφωνο

Το βαλιτσάκι στο οποίο ο Βρετανός μετέφερε το τρόπαιό του, ώστε να μη γίνει αντιληπτό



 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top