Το χειρότερο σενάριο για την ΕΕ το 2017- Φεύγει η Μέρκελ, έρχεται η Λεπέν και η Ελλάδα λέει «δεν πληρώνω»

Ο Ερντογάν ανοίγει τα σύνορα και η Ευρώπη γεμίζει με πρόσφυγες-Πρώτη ανάρτηση: 28-12-2016 01:10

ο χειρότερο σενάριο για την ΕΕ το 2017

Το χειρότερο σενάριο για την ΕΕ παρουσίασε ο Guardian, αναλύοντας όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά το 2017.

Φυσικά στο σενάριο, σημαντικό ρόλο παίζει και η Ελλάδα καθώς το χειρότερο σενάριο θέλει την χώρα μας να λέει «δεν πληρώνω» και τους Ευρωπαίους να απαντούν «τέρμα τα προγράμματα διάσωσης».

Επίσης, κάκιστο για την Ευρώπη θα ήταν το ενδεχόμενο να πέσει η Άνγκελα Μέρκελ, να «βγει» η Λεπέν και να «βουλιάξουν» οι συζητήσεις ένταξης με την Τουρκία. Και αυτό γιατί σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα άνοιγε τα σενάρια και η Ευρώπη θα γέμιζε με πρόσφυγες.

Ειδικότερα, ο Guardian αναφέρει: «Άλλη μία αδιάκριτη, θανατηφόρα επίθεση γίνεται στις αρχές του χρόνου και προκαλεί ανησυχία στην ήπειρο που έχασε 130 ανθρώπους από τρομοκρατικές επιθέσεις το 2016. Δίνει πλεονέκτημα στον Γκέερτ Βίλντερς, τον ακροδεξιό Ολλανδό υποψήφιο στις εκλογές του Μαρτίου, ο οποίος κατακτά σαρωτικά τη νίκη.

Μόλις ένα μήνα αργότερα- λίγο πριν από τον πρώτο γύρο των πιθανά κομβικών προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 23 Απριλίου- ο ολοένα πιο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χάνει τελικά την υπομονή του.

Αποφασίζει ότι τώρα θα ήταν μία καλή στιγμή να ανοίξει τα σύνορά του, επιτρέποντας σε εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν εγκλωβιστεί στην Τουρκία, να φύγουν για την ΕΕ αν θέλουν, κάτι που πολλοί- ιδιαίτερα νεαροί άνδρες- επιθυμούν.

Οι εικόνες από αυτή τη νέα έξοδο της προσφυγικής μιζέριας προβάλλονται στις τηλεοπτικές οθόνες σε όλη την Ευρώπη, καθώς η Γαλλία πάει στις κάλπες και η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώ παίρνει τη σοκαριστική νίκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Μάιο.

Σε πρόωρες εκλογές, το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων ολοκληρώνει την κατάκτηση της εξουσίας από κόμματα κατά του κατεστημένου στα τρία από τα έξι αρχικά μέλη της ΕΕ και μέχρι το φθινόπωρο η κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση και η συνεχιζόμενη τρομοκρατική απειλή «εκθρονίζουν» έναν ακόμη: άσχημα αποδυναμωμένη από τις αρνητικές συνέπειες της φονικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, η Άνγκελα Μέρκελ «πέφτει» στις εκλογές της Γερμανίας.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανυπόμονα αρχίζουν να διαλύουν πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες και να κλείνουν σύνορα. Στην Ολλανδία και τη Γαλλία, ο Βίλντερς και η Λεπέν προχωρούν σε δημοψηφίσματα για το Nexit και το Frexit. Η Ιταλία ζητά δημοψήφισμα για να επιστρέψει στη λιρέτα.   

Τέλος, με τους οφειλέτες και τους δανειστές της ευρωζώνης να είναι ο ένας στον... λαιμό του άλλου και με μία δύσμοιρη και ολοένα περισσότερο χωρισμένη ΕΕ να κινδυνεύει αν όχι με ολοκληρωτική κατάρρευση, τουλάχιστον με ριζοσπαστική αναδιαμόρφωση, η Ελλάδα λέει για μία ακόμη φορά «Δεν μπορώ να πληρώσω, δεν θα πληρώσω» και το Βερολίνο με τις Βρυξέλλες απαντούν: «όχι άλλα προγράμματα διάσωσης». Το δημοσίευμα καταλήγει πως τίποτα από όλα αυτά ίσως να μην συμβεί ωστόσο, «ένας άνεμος αλλαγής ενάντια στη συνηθισμένη πολιτική πνέει σε όλη την Ευρώπη. Θα ήταν έκπληξη αν δεν έχει τουλάχιστον μερικά θύματα από το κατεστημένο».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top