Μπουρκίνα Φάσο: Αρχηγός του κράτους ανέλαβε ο στρατηγός Ένοπλων Δυνάμεων

Μετά την «εκδίωξη» του επί 27 χρόνια προέδρου, Μπλεζ Κομπαορέ

Μπουρκίνα Φάσο: Αρχηγός του κράτους ανέλαβε ο στρατηγός Ένοπλων Δυνάμεων

Τις αρμοδιότητες αρχηγού του κράτους, όπως ορίζουν οι συνταγματικές διατάξεις, μετά την παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ από την εξουσία, αναλαμβάνει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο, ο στρατηγός Ονορέ Τραορέ.

«Με βάση τις συνταγματικές διατάξεις, διαπιστώνοντας το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε και λόγω της επείγουσας ανάγκης διάσωσης του έθνους, θα αναλάβω από σήμερα τις ευθύνες του αρχηγού του κράτους», ανέφερε ο στρατηγός σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Μπουρκίνα Φάσο, όταν ο πρόεδρος παραιτείται αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, όμως το κοινοβούλιο είχε ήδη διαλυθεί την Πέμπτη από τις ένοπλες δυνάμεις.
Ο Μπλεζ Κομπαορέ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όπως σας γράψαμε νωρίτερα στο star.gr, μετά τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν σε διαμαρτυρία πολιτών, που δυσανασχέτησαν με την αναθεώρηση του συντάγματος που θα του επέτρεπε να αναλάβει ξανά την εξουσία.
Με το νέο της εκδίωξης του, οι συγκεντρωμένοι στους δρόμους της Ουαγκαντούγκου άρχισαν να χορεύουν, ατμόσφαιρα που κράτησε μέχρι να ανακοινωθεί η ανάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Τραορέ.
Πολλοί διαδηλωτές δήλωναν ότι θα προτιμούσαν να αναλάβει επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ο απόστρατος στρατηγός Κουαμέ Λουγκέ, δημοφιλής πρώην υπουργός Άμυνας ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι επιχείρησε να ανατρέψει τον κ. Κομπαορέ το 2004.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την αντιπολίτευση για την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Τραορέ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top