ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα

Τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ομπάμα - Πούτιν

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα

​Πρώτη ανάρτηση: 14/04/2014, 21:32

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, όταν σε διεθνή ύδατα ανατολικά της Ρουμανίας, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, παρενόχλησε το αμερικανικό πλοίο Donald Cook.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ρωσικό μαχητικό πραγματοποίησε συνολικά 12 βουτιές φθάνοντας στα 500 πόδια πάνω από την επιφάνεια της τράπεζας.

Το Αμερικανικό Πεντάγώνο σήμανε συναγερμό και επί 90 λεπτά όλοι βρίσκονταν σε ετοιμότητα, όσο διάστημα το αεροσκάφος πραγματοποιούσε την πτήση πάνω από το αμερικανικό πλοίο.

Χαρακτήρισε μάλιστα την ρωσική ενέργεια «προβοκατόρικη», αν και το Κρεμλίνο δεν απάντησε στον χαρακτηρισμό.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο, όμως η Ουάσιγκτον το δημοσιοποίησε τη Δευτέρα.

Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα - Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε την Μεγάλη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την επιρροή του, ώστε να αποτραπεί η αιματοχυσία εις βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού της χώρας και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τις αποσχιστικές διαδηλώσεις στην περιοχή.

«Συζητήθηκαν ποικίλες πλευρές της κρίσιμης κατάστασης στην Ουκρανία, πρωτίστως στις νοτιοανατολικές περιοχές, που έχουν κυριευθεί από κίνημα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής των σημερινών Αρχών του Κιέβου.

Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Χάρκοβο, το Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας και της ανικανότητας της ηγεσίας στο Κίεβο να λάβει υπ' όψη της τα συμφέροντα του ρωσικού και ρωσόφωνου πληθυσμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για την εξελισσόμενη ρωσική εμπλοκή στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά αβάσιμες πληροφορίες.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την αναζήτηση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού, ενόψει και της τετραμερούς συνάντησης που έχει προγραμματιστείς για τις 17 Απριλίου στη Γενεύη μεταξύ ΕΕ, Ρωσίας, ΗΠΑ κ��ι Ουκρανίας.

Στο Κίεβο βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της CIA

Εντωμεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν βρισκόταν στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο, τονίζοντας ότι η επίσκεψη αυτή έγινε για την προώθηση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας για θέματα ασφάλειας.

Νέες κυρώσεις σε φιλορώσους αξιωματούχους επέβαλε η ΕΕ

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πρόσθεσε άλλα τέσσερα άτομα στον κατάλογο των φιλορώσων αξιωματούχων της Ουκρανίας, σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για διασπάθιση δημοσίου χρέους.

Μέχρι τώρα 18 άτομα περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή από τον περασμένο Μάρτιο.

Επίσης ενέκρινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία και μια μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών των προϊόντων της που εισάγονται στην Ευρώπη.

Φιλορώσοι ζητούν την βοήθεια του Πούτιν

Την ίδια ώρα, φιλορώσοι αποσχιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν την… «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ», ζήτησαν τη βοήθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν για να ενωθούν με την Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος πάλι εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι η χρήση βίας κατά των φιλορώσων διαδηλωτών στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top