Φωτιά έχουν πάρει οι διπλωματικοί δίαυλοι για την κρίση στην Κριμαία

Ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν 2 μονάδες ουκρανικής πυραυλικής άμυνας

Φωτιά έχουν πάρει οι διπλωματικοί δίαυλοι για την κρίση στην Κριμαία
​Ακινητοποιημένα και περικυκλωμένα από ρωσικά πλοία παραμένουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης δύο ουκρανικά πλοία.

Την ίδια ώρα ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν δύο μονάδες ουκρανικής πυραυλικής άμυνας στην Κριμαία ενώ η ουκρανική αστυνομία ανέφερε ότι ξεκίνησε την απομάκρυνση φιλορώσων διαδηλωτών από το κτίριο που λειτουργεί ως έδρα της κυβέρνησης στο Ντονέτσκ, περιφέρεια βόρεια της Κριμαίας στα σύνορα με τη Ρωσία.

Εντωμεταξύ, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας με τον Ισπανό ομόλογό του.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία «δεν μπορεί να διατάξει τις ένοπλες ομάδες που βρίσκονται στην Κριμαία να αποσυρθούν, γιατί δεν είναι ρωσικές».

Τόνισε επίσης ότι η Μόσχα «δεν θα επιτρέψει να χυθεί αίμα στην Κριμαία». Επέρριψε ξανά την ευθύνη στις δυτικές κυβερνήσεις, κατηγορώντας τις ότι δεν αντέδρασαν εγκαίρως στις διαδηλώσεις στο Κίεβο αλλά τις ενθάρρυναν, επαναλαμβάνοντας πως «στην ουσία, επρόκειτο για ένοπλο πραξικόπημα».

Ο ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πως θα συναντηθεί το απόγευμα στο Παρίσι με το γάλλο ομόλογό του Λορέν Φαμπιούς.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε επαναλάβει στην Κάθριν Άστον πως η Μόσχα θεωρεί πως η βάση της λύσης στην Ουκρανία πρέπει να είναι συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για τη συμφωνία στην οποία είχαν φτάσει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, με τη διαμεσολάβηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας και προέβλεπε τη διενέργεια προεδρικών εκλογών το Μάιο, επιστροφή στο παλιότερο ουκρανικό Σύνταγμα με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αύριο θα συναντηθεί με τον Τζον Κέρι στο Παρίσι, στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ Ρωσίας και Ευρωπαϊκών χωρών.

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η άφιξη του απεσταλμένου του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι στην Κριμαία. Επίσης, στις Βρυξέλλες συγκαλείται επίσης το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top