Τραγωδία στο Μπανγκλαντές: Κατάρρευση κτιρίου με 145 νεκρούς

Οι ντόπιοι έσωσαν πάνω από 100 ανθρώπους

Τραγωδία στο Μπανγκλαντές: Κατάρρευση κτιρίου με 145 νεκρούς

Tα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει τουλάχιστον 123 σορούς από τα ερείπια του οκταώροφου κτιρίου στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές, Ντάκα το οποίο κατέρρευσε το πρωί της Τετάρτης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια του κτιρίου, το οποίο στέγαζε κυρίως μονάδες παραγωγής ενδυμάτων, καταστήματα και γραφεία, σύμφωνα με την αστυνομία.

"Έχουμε πληροφορίες για την περισυλλογή 145 σορών από τα μέλη των σωστικών συνεργείων μέχρι στιγμής. Από αυτές, οι 71 έχουν ήδη παραδοθεί σε συγγενείς τους", σημείωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Φαρούκ Χοσάιν, περίπου 12 ώρες μετά την κατάρρευση του κτιρίου.

Οι σοροί, τυλιγμένες με λευκό ύφασμα, τοποθετούνταν στη σειρά στην αυλή ενός κοντινού σχολείου.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από την κατάρρευση του κτιρίου, δήλωσε ο Ρούχουλ Φόρκαν, αναπληρωτής διευθυντής του υπουργείου Υγείας. Πολλοί από αυτούς διακομίστηκαν στα νοσοκομεία στην Σαβάρ και την Ντάκα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα νοσοκομεία κάλεσαν τον κόσμο να δώσει αίμα.

Οι ντόπιοι έσωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους που εργάζονταν στις υφαντουργικές μονάδες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι περισσότεροι νεκροί ήταν γυναίκες που εργάζονταν στις τέσσερις μονάδες παραγωγής ενδυμάτων που στεγάζονταν στο κτίριο αυτό, δήλωσε παράλληλα ο Μπχάρατ Σάντρα Μπίσβας, αξιωματούχος της υπηρεσίας πυροσβεστικής και πολιτικής άμυνας.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων από τα ερείπια του κτιρίου, δήλωσε παράλληλα ο Άλι Άχμεντ, επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής.

"Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι εργάζονταν την ώρα που κατέρρευσε το κτίριο", πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν εκατοντάδες συγγενείς κοντά στον τόπο του δυστυχήματος και κάποιους να κλαίνε κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ψάχνουν για επιζώντες.

Η αυριανή ημέρα θα είναι μια ημέρα πένθους για την χώρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι θα καταβάλει μισό εκατομμύριο δολάρια για την αποζημίωση των θυμάτων.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Μοχιουντίν Χαν Αλάμτζιρ δήλωσε ότι το κτίριο δεν είχε κατασκευαστεί σωστά και έδωσε εντολή για την διεξαγωγή έρευνας για το δυστύχημα. Επίσης σημείω��ε ότι αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία αυτή θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Σύμφωνα με υπαλλήλους των κλωστοϋφαντουργικών μονάδων, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι απασχολούνταν στο κτίριο αυτό.

"Σήμερα δεν θέλαμε να δουλέψουμε επειδή είχαν φανεί ρωγμές στο κτίριο. Όμως οι υπεύθυνοι των βιοτεχνιών μας ανάγκασαν να δουλέψουμε", δήλωσε η Ακλίμα Μπέγκουμ, μια 29χρονη εργαζόμενη σε μία από τις μονάδες παραγωγής ενδυμάτων αυτές, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας επέρριψε την ευθύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στους ιδιοκτήτες των μονάδων.

"Ζητήσαμε από τους ιδιοκτήτες να κλείσουν τις μονάδες τους, αλλά δεν μας άκουσαν", δήλωσε ο Μουσταφιζούρ Ραχμάν, σημειώνοντας ότι η αστυνομία τους είχε ζητήσει να ελεγχθεί το κτίριο από μηχανικούς.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top