Χαμός με το Ozempic – Σε έλλειψη στα ελληνικά φαρμακεία

Φρενίτιδα για το χάπι κατά του διαβήτη με το οποίο χάνουν κιλά

Σε συνεχή έλλειψη βρίσκεται το φάρμακο Ozempic, καθώς η ζήτησή του έχει αυξηθεί από διαβητικούς, οι οποίοι το παίρνουν με συνταγή γιατρού, αλλά και από πολίτες που θέλουν απλά να χάσουν κιλά ενόψει του καλοκαιριού. Μάλιστα το αναζητούν και αρκετοί ξένοι, καθώς το συγκεκριμένο φάρμακο πωλείται σε καλύτερη τιμή στην Ελλάδα από ότι στις χώρες τους. 

Στις φλόγες τα γραφεία της φαρμακευτικής που παρασκευάζει το Ozempic!

Η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk που παράγει το Ozempic έχει αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές προς τη χώρα μας, όμως και πάλι η προσφορά δεν φτάνει για να καλύψει τη ζήτηση. 

Πώς δρα όμως στον οργανισμό το Ozempic;

«Στο Ozempic και στο Wegovy περιέχεται η δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, που είναι αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1 – αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται αρκετά για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, αλλά βοηθούν και στην απώλεια βάρους», είπε στην εφημερίδα «Καθημερινή» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ, με εξειδίκευση στην κλινική φαρμακολογία, Χρυσάνθη Σαρδέλη. 

Άλλος άνθρωπος η Κριστίνα Αγκιλέρα - Έχασε 18 κιλά με τη χρήση Ozempic;

«Το Wegovy, ένα άλλο φάρμακο της ίδιας εταιρείας το οποίο ακόμη δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διαχείριση της παχυσαρκίας», αναφέρει, «ενώ το ενέσιμο φαρμακευτικό σκεύασμα Ozempic έχει από το 2017 εγκριθεί από την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως αντιδιαβητικό». 

Εξαδάκτυλος στο star.gr: «Τα φάρμακα των διαβητικών δεν είναι αδυνατιστικά»

«Ρυθμίζει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας με αποτέλεσμα να ελέγχεται καλύτερα ο διαβήτης», εξήγησε η κ. Σαρδέλη. «Ταυτόχρονα όμως, μειώνει την όρεξη και αυξάνει την αίσθηση κορεσμού στο στομάχι, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που το παίρνουν να τρώνε λιγότερο και να επιθυμούν λιγότερο λιπαρές τροφές», πρόσθεσε.

Το Ozempic μπορεί να βοηθήσει σε σοβαρά περιστατικά νοσηρής παχυσαρκίας, ενώ, όπως είπε στην «Καθημερινή» ο υπεύθυνος της Ενδοκρινολογικής Μονάδας του ΕΚΠΑ, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γιώργος Χρούσος, μπορεί να βοηθήσει και σε άλλους τομείς, όπως η γεννήσεις. 

Φάρμακα και αδυνάτισμα - Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

«Η σεμαγλουτίδη μπορεί να βοηθήσει και σε άλλους τομείς, όπως στις γεννήσεις, μιας και η παχυσαρκία δημιουργεί υπογεννητικότητα», είπε και συνέχισε:

«Στην Αμερική, πήρε ήδη ένδειξη και για καρδιοπάθεια, αλλά φαίνεται πως έχει κι άλλα καλά, προλαμβάνει την ουρική αρθρίτιδα, παραδείγματος χάριν, ή στους άνδρες ανεβάζει την τεστοστερόνη». 

Σύμφωνα επίσης με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, φαίνεται να μειώνει δραστικά τον κίνδυνο νεφρικών επιπλοκών και καρδιακών προβλημάτων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου Β και νεφροπαθείς.

Ozempic: «Καμπανάκι» ΕΟΦ για το φάρμακο που βοηθά στο αδυνάτισμα

«Στην ιστοσελίδα του «Γαληνού», μια ελληνική πλατφόρμα επιστημονικής πληροφόρησης για τα φάρμακα, που έχει δημιουργηθεί από γιατρούς, βιολόγους και χημικούς, το Ozempic είναι το δημοφιλέστερο της ομάδας Α10, που αφορά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στον διαβήτη, ξεπερνώντας ακόμη και το γνωστό Glucophage», δήλωσε στην εφημαρίδα η Μαρία Ζανδέ, ειδικός της πληροφορικής της υγείας στον «Γαληνό». 

«Τον τελευταίο μήνα, το Ozempic κατατάσσεται τέταρτο στις αναζητήσεις του “Γαληνού”, ενώ σε αντίθεση με όλα τα άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, εμφανίζει σημαντική εποχικότητα – κάθε Απρίλιο και Μάιο, διαπιστώνεται πενταπλασιασμός στο ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο στη συνέχεια μειώνεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», εξήγησε.

Συνελήφθη διαβητολόγος που έγραφε το Ozempic για αδυνάτισμα

Με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, το Ozempic ανήκει στα προϊόντα με περιορισμένη διαθεσιμότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός της συνταγογράφησης. 

Ozempic: Αντενδείξεις και κίνδυνοι

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γιώργο Χρούσος το Ozempic δε λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για όλους, και για να χάσει κάποιος βάρος, πρέπει ταυτόχρονα να έχει καλή διατροφή και να ασκείται. 

«Δεν είναι τόσο απλό. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι φάρμακο που πρέπει να παίρνει κάποιος μόνο για να αδυνατίσει, αν δεν έχει νοσηρή παχυσαρκία. Αυτό είναι κατάχρηση, δεν πρέπει να το παίρνεις έτσι», είπε, εξηγώντας πως κάποιοι δεν πρέπει να το παίρνουν γενικά, όπως για παράδειγμα όσοι έχουν πέτρα στη χολή γιατί μπορεί να πάθουν παγκρεατίτιδα. 

Η σεμαγλουτίδη δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται από ασθενείς με ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς, ενώ μπορεί σπάνια να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Οι συχνότερες αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα, παραδείγματος χάριν ναυτία, διάρροιες και εμετούς.

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι μπορεί μια δίαιτα να απαιτεί συνέπεια, αλλά το Ozempic λειτουργεί μόνο με δέσμευση. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 20% όσων χάνουν βάρος και το σταματάνε, δεν ξαναπαίρνει το βάρος που έχασε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top