Συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του το Bitcoin. Mέσα σε δύο ημέρες η αξία του ανέβηκε κατά περίπου 2.000 δολάρια, ξεπερνώντας σημέρα τις 45.500 δολάρια. Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιανουάριο του 2019 ένα Bitcoin κόστιζε 3.600 δολάρια, ένα χρόνο μετά 9.000 δολάρια, ενώ στις αρχές του 2021 έφτασε να πωλείται προς 40.000 δολάρια. Πόσο εξοικειωμένοι είμαστε, όμως, οι περισσότεροι στα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, τις ορολογίες τους και τη φιλοσοφία του οικοσυστήματός τους;
Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα γύρω από την κρυπτοοικονομία έδωσε, μιλώντας στο star.gr, o Νίκος Δασκαλάκης, επίκουρος καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Τα κρυπτονομίσματα είναι στην ουσία ψηφιακά νομίσματα. Δεν έχουν δηλαδή κάποια φυσική υπόσταση. Στην πλειοψηφία τους είναι αποκεντρωμένα, δηλαδή δεν ελέγχονται και δεν εκδίδονται από μία κεντρική Αρχή, αλλά από έναν ιδιώτη», εξήγησε.
Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, τα κρυπτονομίσματα είναι μετατρέψιμα είτε άμεσα, είτε έμμεσα σε συμβατικά νομίσματα.
«Το Bitcoin, για παράδειγμα, μετατρέπεται σε δολάρια, λίρες ή ευρώ, ενώ κάποια άλλα κρυπτονομίσματα πρέπει πρώτα να τα μετατρέψει κανείς σε Bitcoin και στη συνέχεια σε συμβατικά νομίσματα», είπε.
Οι κυβερνοαπάτες της πανδημίας: Πόσο αυξήθηκαν - Τι πρέπει να προσέχουμε
Πού αποθηκεύονται τα κρυπτονομίσματά μου;
Τα κρυπτονομίσματα αποθηκεύονται σε e- wallets (ψηφιακά πορτοφόλια), τα οποία εύκολα μπορεί κάποιος να δημιουργήσει online.
«Τα e- wallets έχουν ένα private key και ένα public key. Η φιλοσοφία τους είναι η ίδια με τα email.
Όταν θέλω να μου στείλει κάποιος mail, του δίνω την ηλεκτρονική μου διεύθυνση, ενώ με το password, που μόνο εγώ έχω, μπορώ να μπω στον λογαριασμό μου και να το διαβάσω. Ομοίως, για να στείλω σε κάποιον ένα Bitcoin, πρέπει να έχω το public key του και για να μπορέσει αυτός να αποκρυπτογραφήσει την πληροφορία που του μεταφέρω, δηλαδή το Bitcoin, χρειάζεται το private key του», εξήγησε ο κ. Δασκαλάκης.
Κορωνοϊός: Έκρηξη στις οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου στην καραντίνα
Πόσο ασφαλή είναι τα κρυπτονομίσματα;
Το βασικό χαρακτηριστικό των κρυπτονομισμάτων είναι ότι χρησιμοποιούν κρυπτογραφικές μεθόδους για την ασφάλεια των συναλλαγών.
«Blockchain είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία σχεδιάστηκε το Bitcoin, το πρώτο κρυπτονόμισμα, ενώ πάνω σε αυτήν σχεδιάστηκαν και όλα τα υπόλοιπα. Το χαρακτηριστικό της τεχνολογίας blockchain είναι ότι χρησιμοποιεί κρυπτογραφία, που κάνει αδύνατο το χακάρισμα ενός transaction (μίας συναλλαγής), γεγονός που εμφυσεί πίστη στο σύστημα», σημείωσε ο κ. Δασκαλάκης.
Συνεχίζοντας εξήγησε, ότι όταν στέλνεις ένα Bitcoin σε κάποιο άλλο e- wallet, ουσιαστικά στέλνεις ένα αρχείο, μία πληροφορία. Καθώς στον κόσμο της κρυπτοοικονομίας δεν υπάρχει κάποιος ενδιάμεσος, ο οποίος να μεταφέρει και να καταγράφει την πληροφορία αυτή, οι διαδικασίες αυτές γίνονται με τη χρήση της τεχνολογίας.
«Υπάρχει ένα λογιστικό βιβλίο, όπως έχουν οι τράπεζες, στο οποίο όλοι έχουν πρόσβαση και κάθε φορά που γίνεται μια νέα καταγραφή, όλοι λαμβάνουν εικόνα των επικαιροποιημένων στοιχείων. Παρόλα αυτά, οι συναλλαγές είναι ανώνυμες, σαν να βλέπεις IBANs», συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε δε, ότι είναι σχεδόν αδύνατον με την υπολογιστική ισχύ που υπάρχει σήμερα, αλλά και οικονομικά ασύμφορο για κάποιον, να χακάρει το λογιστικό βιβλίο και να αλλάξει τις συναλλαγές σε αυτό, επειδή ακριβώς χρησιμοποιούνται κρυπτογραφικοί μέθοδοι.
Lockdown: Ανοιχτά τα ανθοπωλεία το Σαββατοκύριακο για τον Άγιο Βαλεντίνο
Πώς παράγονται τα κρυπτονομίσματα
Συνολικά υπάρχουν 8.412 διαφορετικά κρυπτονομίσματα, με συνολική κεφαλαιοποίηση που υπολογίζεται γύρω στα 1,2 τρισ δολάρια. Στο Bitcoin ανήκει το 60% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.
Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, δύο τρόποι υπάρχουν για την παραγωγή κρυπτονομίσματος. Αρχικά από κάποια Startup, από μία επιχειρηματική ομάδα δηλαδή, μέσα σε ένα πλαίσιο άντλησης κεφαλαίων και από την επικύρωση μιας συναλλαγής με κρυπτονόμισμα, διαδικασία που ονομάζεται mining.
Όπως εξήγησε, κάθε επικύρωση συναλλαγής κρυπτονομίσματος συνοδεύεται από μία υπολογιστική λύση.
«Σκεφτείτε ότι υπάρχουν εργοστάσια με υπερυπολογιστές, με τεράστια υπολογιστική ισχύ, που προσπαθούν να είναι οι πρώτοι που θα βρουν τη δύσκολη κρυπτογραφική λύση για να επικυρώσει το block (τη νέα καταχώρηση δηλαδή στο λογιστικό βιβλίο). Αυτός ο οποίος επικυρώνει πρώτος ένα block λαμβάνει ως reward (ανταμοιβή) 6,25 Bitcoins», σημείωσε.
«Πάγωσε» η αγορά από το νέο lockdown - Μόνο ηλεκτρονικές αγορές
Πώς γίνεται μία αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων
Η τρέχουσα ισοτιμία του κάθε κρυπτονομίσματος αλλάζει από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο, ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτησή του. Μία αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων γίνεται σε κάποιο από τα εκατοντάδες ανταλλακτήρια που υπάρχουν στο διαδίκτυο, τα οποία λειτουργούν όπως και τα συμβατικά χρηματιστήρια.
«Το πιο γνωστό για παράδειγμα είναι το Βinance όπου μπορεί να μπει κάποιος μέσα και να ανοίξει έναν λογαριασμό. Στη συνέχεια δίνεις εντολές αγοράς, πώλησης και γίνεται το matching με τους υπόλοιπους», ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης.
Η έκρηξη της αξίας του Bitcoin σχετίζεται με την πανδημία;
Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, η ανοδική τάση που καταγράφεται στα κρυπτονομίσματα τους τελευταίους μήνες δε σχετίζεται με την πανδημία ή την επιθυμία κάποιων να βγάλουν γρήγορο χρήμα στην οικονομική κρίση, μέσα από τη συναλλαγή κρυπτονομισμάτων.
«Αντιθέτως, είναι μία μακροχρόνια τάση, καθώς εδώ και πέντε- έξι χρόνια, από το 2015 και μετά, τη βλέπουμε με κάποια σκαμπανεβάσματα.Το 2017 υπήρχε μία αντίστοιχη, τεράστια αύξηση της τιμής του Βitcoin, το οποίο μετά έπεσε», είπε.
Oλικό lockdown: Πάνω από 3 δισ. ευρώ μηνιαίως το κόστος είπε ο Σταϊκούρας
Όπως εξήγησε, αυτό που συνέβαλε στην εκτόξευση του Bitcoin, το οποίο με τη σειρά του σε δεύτερο χρόνο συμπαρέσυρε και τις τιμές των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων, σχετίζεται περισσότερο με τα θετικά δημοσιεύματα το δεύτερο εξάμηνο του 2020, γύρω από την κρυπτοοικονομία ως οικοσύστημα.
«Υπάρχουν παίκτες στην αγορά, όπως η Visa και η Paypal, οι οποίοι έχουν αρχίσει και γίνονται λίγο πιο δεκτικοί σε αυτή τη διαδικασία συναλλαγών. Σε όλο αυτό έχει ίσως συμβάλει και η διερεύνηση των κεντρικών τραπεζών για δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τράπεζων δεν είναι κρυπτονομίσματα. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας βγάζει το ψηφιακό γουάν, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το συζητάει. Όλα αυτά είναι νέα που ήρθαν τον τελευταίο χρόνο», σημείωσε.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν 57 ΑΤΜ Bitcoin»
Aπό την Άρτα έως τη Ρόδο και από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη, στην Ελλάδα υπάρχουν εγκατεστημένα 57 ATM Bitcoin, όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει κατάθεση των χρημάτων και να λάβει ένα χαρτάκι με το private key και το public key, που αντιστοιχεί σε ένα κρυπτονόμισμα.
Την ίδια ώρα υπάρχουν δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται να πληρωθούν σε Bitcoin, που είναι και το πιο βασικό κρυπτονόμισμα. Με μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ανάμεσά τους βρίσκεις παραδοσιακές ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, γυμναστήρια, ακόμη και ένα κατάστημα με ποδήλατα, στούντιο τατουάζ και κέντρα αισθητικής.
«Παρόλα αυτά δεν υπάρχει η τάση κάποιος να αποχωρίζεται τα Βitcoins του. Στην παρούσα φάση ο κόσμος τα βλέπει κυρίως ως ένα επενδυτικό όχημα, παρά ως νόμισμα ανταλλαγής. Πιο πολύ σαν ψηφιακό χρυσό», σχολίασε ο κ. Δασκαλάκης.
Ερωτώμενος αν πλησιάζει το τέλος του φυσικού χρήματος, έτσι όπως το γνωρίζουμε, ο ίδιος απάντησε ότι είναι μία διαδικασία που πλησιάζει σιγά- σιγά.
«Ήδη, η Σουηδία χρησιμοποιεί σε πολύ μικρό ποσοστό το φυσικό χρήμα και είναι μάλιστα από τις χώρες που λένε ότι θα βγάλει ψηφιακό νόμισμα, το digital krona. Υπάρχει μία τάση χρόνια τώρα το φυσικό χρήμα, έτσι όπως το γνωρίζουμε, να φθίνει», είπε.
Το προφίλ όλων όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα
Σύμφωνα με μία πρόσφατη επιστημονική μελέτη, το προφίλ όσων συμμετέχουν στην κρυπτοοικονομία, είναι νέοι, άνδρες, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
«Η αλήθεια είναι ότι η κρυπτοοικονομία προσελκύει άτομα τα οποία θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν trading (συναλλαγές) για να βγάλουν κάποιο πλούτο. Αυτό ωστόσο δεν είναι εύκολο. Το trading κρύβει μεγάλους κινδύνους για όσους δεν το ξέρουν», σημείωσε ο κ. Δασκαλάκης.
Πρόσθεσε δε, ότι όπως προειδοποιούν και οι Ρυθμιστικές Αρχές, δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαισιο και καθένας μπαίνει στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων «at his own risk», δηλαδή με δική του ευθύνη και αναλαμβάνοντας τον όποιον κίνδυνο.
Ερωτώμενος αν μπορεί κάποιος να ζήσει το success story και αγοράζοντας πχ. με 20 ευρώ ένα μικρό κρυπτονόμισμα, κάποια στιγμή να δει την αξία του να φτάνει στις 30.000 ή στις 40.000 ευρώ, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια με το Bitcoin, ο κ. Δασκαλάκης εκτίμησε ότι αυτό φαντάζει πλέον δύσκολο.
Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να βρει κάποιος τώρα πια μία τόσο μεγάλη ευκαιρία μέσα στο οικοσύστημα αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε ότι η τεχνολογία blockchain δίνει εκπληκτικές δυνατότητες και ότι αποτελεί το μέλλον, όχι μόνο για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
«Υπάρχουν ιδέες ακόμη και για το πώς θα χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία blockchain για να ψηφίζεις ή να ανταλλάζεις παραδοσιακούς τίτλους», είπε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.