Αλυτρωτικά τραγούδια Σκοπιανών σε ελληνικά πανηγύρια - Μέχρι τη Λάρισα παρουσιάζουν τα σύνορά τους

Η εικονική πραγματικότητα των Σκοπιανών

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας συμμετέχουν εν αγνοία τους σε φιλοσκοπιανά δρώμενα. Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι προκλήσεις που υφίσταται ο Ελληνισμός του Καναδά από ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις Σκοπιανών.

Οι Εδεσσαίοι που χορεύουν σλαβικά παραδοσιακά τραγούδια σε πανηγύρι της περιοχής, δεν έχουν ιδέα ότι οι στίχοι είναι αλυτρωτικοί.

Οι κάτοικοι δεν γνώριζαν τα λόγια, διότι αν τα γνώριζαν σίγουρα δεν θα τα τραγουδούσαν. Τους είναι όμως οικεία η μουσική αλλά και το γλωσσικό ιδίωμα.

Ακόμα και έθιμα όπως... το τάισμα της αρκούδας είναι ξενόφερτα στην περιοχή, εξηγούν στο κεντρικό δελτίο ει8δήσεων του Star  ειδικοί λαογράφοι.

 «Δεν είναι μόνο αυτά τα τραγούδια σκοπιανά, είναι και τα έθιμα! Π.χ αυτό που ταΐζουν τις αρκούδες στην Έδεσσα. Αυτά δεν υπήρχαν ποτέ στην Έδεσσα! Τα έφερε φιλο-σκοπιανός καρναβαλιστικός σύλλογος», εξηγεί ο Δημήτρης Ευαγγελίδης, εθνολόγος και συγγραφέας.

Προκλητικοί οι Σκοπιανοί στον Καναδά

 

Στον Καναδά τώρα, όπου οι Σκοπιανοί έχουν το ισχυρότερό τους λόμπι, εκμεταλλεύονται την πολυπολιτισμικότητα της χώρας και έχουν ξεφύγει. Οργανώνουν φολκλόρ χοροεσπερίδες  με αλυτρωτικά τραγούδια, που αναφέρονται και στον ήρωά τους Γκότσε Ντέλτσεφ.

Οι Σκοπιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο δημιουργούν κοινότητες για να προωθούν τα εθνικιστικά τους συμφέροντα. Ενδεικτικός είναι ο χάρτης που παρουσιάζουν σε εκδηλώσεις και εμφανίζουν τα Σκόπια να φτάνουν ως την Λάρισα.

 «Οι προκλήσεις σε γενικές γραμμές είναι συνέχεια . Δεν είναι ότι ζούμε αυτό το θέμα κάθε μέρα , αλλά όταν αναφλέγεται κάθε φορά δυστυχώς είναι μπροστά μας», αποκλαύπτει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Καναδά, Αντώνης Αρτεμάκης.

Εικονική πραγματικότητα το «Μακεδονικό μουσείο»

 

Οι Έλληνες ομογενείς στο Τορόντο έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με σκοπιανούς που δεν τους άφηναν ούτε στεφάνι να καταθέσουν στις εθνικές μας εορτές.

Η εικονική πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι Σκοπιανοί ξεκινά από αυτόν εδώ τον χάρτη που βρίσκεται στο δήθεν «Μακεδονικό» μουσείο τους. Οι Μακεδόνες εμφανίζονται να κατοικούν στην Ελλάδα και διωκόμενοι στον εμφύλιο του 47' να βρίσκουν καταφύγιο σε όλα τα Βαλκάνια και στα Σκόπια…

 

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top