Θυμίζει το «Νόμο 4000»! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΙΜΩΡΙΑ σε μαθητές που έκαναν κατάληψη - Και παιδί γνωστού καλλιτέχνη ανάμεσα τους

Αντέδρασε η εκπαιδευτική κοινότητα - "Είναι αντιπαιδαγωγική η ποινή" λένε-Πρώτη ανάρτηση:29-05-2017 17:59

Την ελληνική ταινία «Νόμος 4000» που αναφέρονταν στους τεντιμπόηδες του 1950-1960 που προκαλούσαν στο σχολείο και τιμωρούνταν παραδειγματικά και συνήθως πολύ αυστηρά,θυμίζει μια υπόθεση με μαθητές γυμνασίου από το Ρέθυμνο.  

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το cretapost.gr, τρεις μαθητές που τόλμησαν να κάνουν κατάληψη το περασμένο Φθινόπωρο, όχι μόνο... οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, αλλά τιμωρήθηκαν με 80 μέρες κοινωνική εργασίας ο κάθε ένας. Μάλιστα, ανάμεσα στα παιδιά που τιμωρήθηκαν ήταν και ο γιος του Κρητικού λυράρη Μανώλη Κονταρού.

«Γενικότερα σέβομαι τους θεσμούς του σχολείου και τη δικαιοσύνη, αλλά πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος διευθυντής του σχολείου έπρεπε να είχε και τη δυνατότητα, την προσωπικότητα και την πυγμή να κρατήσει τις ισορροπίες στο σχολείο του και πάντα με κριτήριο την εκπαίδευση στα παιδιά, να επιβάλλει αυτός την τάξη κι αυτός την όποια τιμωρία κι όχι να στιγματίσει τα παιδιά με το… να τα πάει στη δικαιοσύνη και όλο το Ρέθυμνο να λέει ότι έχουν καταδικαστεί αυτά τα παιδιά. Και δεν μιλάμε για μεγάλα παιδιά , μιλάμε για παιδιά 14 χρονών», είπε ο κύριος Κονταρός στο STAR.

Όλα ξεκίνησαν το περασμένο Φθινόπωρο, όταν μαθητές της τρίτης τάξης του πρώτου γυμνασίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη παρά τις εκκλήσεις του διευθυντή και των καθηγητών.  Όπως αναφέρει το «ekriti.gr», ο διευθυντής ενημέρωσε τους τρεις μαθητές που συμμετείχαν στην επιτροπή κατάληψης ότι θα καταγγείλει την κινητοποίησή τους και αποφάσισε να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες κίνησαν τις νόμιμες διαδικασίες περί παρακώλυσης μαθήματος στη διάρκεια κατάληψης.

Σύμφωνα με το goodnet.gr, τα παιδιά εμφανίστηκαν στο δικαστήριο που έγινε την περασμένη Δευτέρα και παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν στην κατάληψη, δήλωσαν μετανιωμένα, όμως τελικά τους επιβλήθηκε η ποινή της κοινωνικής εργασίας ως αναμορφωτικό μέτρο, όπως προβλέπεται από το άρθρο 122 του ποινικού κώδικα. Επιπλέον, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων παραπέμφθηκαν οι γονείς των τριών μαθητών, οι οποίοι δικάστηκαν την ίδια ημέρα με τα παιδιά τους και κρίθηκαν αθώοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

Πάντως, όπως αναφέρει ο Αγώνας της Κρήτης, η εκπαιδευτική κοινότητα στην πλειοψηφία της δεν εγκρίνει αυτόν τον τρόπο για την αντιμετώπιση καταλήψεων στα σχολεία, τον οποίο και χαρακτηρίζει αντιπαιδαγωγικό.

Ανατρέχοντας κανείς στο παρελθόν για την επιβολή ποινών σε μαθητές λόγω καταλήψεων διαπιστώνει πως έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης 20 ημερών  με τριετή αναστολή σε μαθητές της Λαμίας το 2013,  ενώ σε άλλη περίπτωση στην Θεσσαλονίκη σε πέντε μαθητές επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης  για κατάληψη που πραγματοποίησαν το 2015.

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top