Yπόθεση Σπυριδούλας στην Αταλάντη-Η ΦΡΙΚΤΗ ιστορία με το σίδερο που ΣΥΝΤΑΡΑΞΕ την Ελλάδα

Το χρονικό της συγκλονιστικής υπόθεσης που ξεσήκωσε θύελλα στα μέσα της δεκατίας του '50- Πρώτη ανάρτηση 14:25

Η υπόθεση της Σπυριδούλας Ράπτη από το Αγρίνιο, η οποία εργαζόταν από 10 ετών ως υπηρέτρια στο πλουσιόσπιτο τους ζεύγους Γιώργου και Αντιγόνης Βεϊζαδέ στην Καλλίπολη του Πειραιά, έχει αφήσει εποχή στα ποινικά χρονικά της μετεμφυλιακής Ελλάδας, με τα συντηρητικά ήθη και τις συνήθειες μιας κοινωνίας βαθιά τραυματισμένης που έδινε κυρίως τον αγώνα της επιβίωσης.

Το χρονικό της…φρίκης!

Ήταν 8 το πρωί της Πέμπτης, 4 Αυγούστου 1955, όταν οι γιατροί στο Τζάνειο νοσοκομείο του Πειραιά, έμειναν άναυδοι αντικρίζοντας την 12χρονη τότε Σπυριδούλα, τυλιγμένη σε μια μπλε κουβέρτα. Το κορίτσι με τα τρομαγμένα μάτια είχε σημάδια σε όλο το πρόσωπο και το σώμα. Για την ακρίβεια είχε εγκαύματα σε όλο της το κορμί που της προκαλούσαν φριχτούς πόνους και υψηλό πυρετό. Η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν πως η μικρή κάηκε όταν έπεσε πάνω της μια κατσαρόλα με κ��υτό νερό.

Οι γιατροί δίνουν μάχη να σώσουν το κορίτσι καθώς ο κίνδυνος να μολυνθούν οι πληγές στο άγουρο σώμα της 12χρονης είναι μεγάλος. Το βράδυ της Παρασκευής, όταν πια ο κίνδυνος απομακρύνθηκε η νοσοκόμος Φ.Λέκκα ζήτησε το ιστορικό της. Αρχικά η Σπυριδούλα επανέλαβε την ιστορία της κατσαρόλας με το καυτό νερό. Όμως στη συνέχεια αποκάλυψε την αλήθεια, μια αλήθεια που…πάγωσε όλη την Ελλάδα.

2 (2).jpg
Το ζεύγος Βεϊζαδέ

Το ζεύγος Βεϊζαδέ…σιδέρωσε τη Σπυριδούλα

Ο «άρχοντας» Γ.Βεϊζαδές ήταν συνιδιοκτήτης του θρυλικού καμπαρέ της Τρούμπας «Τζων Μπουλ�� και τακτικά είχε πελάτες που τον πλήρωναν σε δολάρια. Το βράδυ της 31ης Ιουλίου διαπίστωσε πως του έλειπε ένα χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων, ποσό που για την εποχή ήταν πολύ μεγάλο.

Θεώρησε υπεύθυνη για αυτή την απώλεια την υπηρέτριά του και όταν εκείνη αρνήθηκε την κατηγορία, την χτύπησε δίχως έλεος με τη βοήθεια μάλιστα της γυναίκας του.

Το επόμενο πρωί και ενώ η μικρή υπηρέτρια δεν ομολογούσε, ο αδίστακτος Βεϊζαδές, με σύμμαχο πάντα τη γυναίκα του έγδυσε το μικρό κορίτσι. Στη συνέχεια την έδεσαν ανάσκελα πάνω στο τραπέζι του σαλονιού και άρχισαν να την καίνε με το πυρακτωμένο σίδερο για να τους πει που έχει τα λεφτά.

Το σατανικό ζευγάρι που είχε και μια κόρη 2,5 ετών, σταματούσε τα βασανιστήρια μόνο όταν η Σπυριδούλα λιποθυμούσε από τον πόνο. Αμέσως μόλις συνερχόταν, εξακολουθούσαν να την καίνε με το σίδερο. Τέσσερις μέρες μετά την πήγαν στο νοσοκομείο μόνο και μόνο γιατί φοβήθηκαν να μην πεθάνει σε αυτή την κατάσταση στο σπίτι.

Την απείλησαν μάλιστα πως έτσι και έλεγε πουθενά τι συνέβη, θα την έλουζαν με βενζίνη και θα την έκαιγαν ζωντανή.

1 (1).jpg
Η Σπυριδούλα


Οι γιατροί ειδοποίησαν αθόρυβα τους αστυνομικούς

Άφωνοι έμειναν οι γιατροί μόλις έμαθαν για τα βασανιστήρια που είχε υποστεί η Σπυριδούλα. Κάτω από άκρα μυστικό��ητα, ειδοποίησαν την αστυνομία και λίγη ώρα μετά έσπευσε στο νοσοκομείο ένας αστυνομικός με πολιτική περιβολή. Την επόμενη μέρα συνέλαβε την Α.Βεϊζαδέ την ώρα που έφερνε φαγητό στην Σπυριδούλα, τάχα από ενδιαφέρον.

Η…κυρά της Σπυριδούλας φυσικά παρουσίασε άλλη εκδοχή από αυτήν της υπηρέτριας της. Ισχυρίστηκε ότι την ώρα που σιδέρωνε εκνευρίστηκε με την μικρή γιατί δεν της έλεγε που έχει βάλει το 50δόλαρο και πως όλα της τα τραύματα με το σίδερο έγιναν σε μια στιγμή πάλης. Ο δε άντρας της όταν συνελήφθη, ισχυρίστηκε πως όχι μόνο δε συμμετείχε στον βασανισμό αλλά ότι έλειπε από το σπίτι την ώρα που έγινε το περιστατικό. Έλεγε και ξανάλεγε μάλιστα στους αστυνομικούς για να τους πείσει πως ο ίδιος τη μετέφερε στο νοσοκομείο για να τη σώσει.

Ο ιατροδικαστής αποκάλυψε τα πάντα

Παρά τους ισχυρισμούς του Γιώργου και της Αντιγόνης Βεϊζαδέ, ο ιατροδικαστής Συλλάνταβος ο οποίος εξέτασε τη Σπυριδούλα αποκάλυψε πως η μικρή είχε εγκαύματα 1ου, 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο, το θώρακα, τα άνω και κάτω άκρα, ακόμη και στον τράχηλο, το κορίτσι μάλιστα ήταν καμένο στο 65% του σώματός της.

Ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της πρόκλησης βαριών σωματικών βλαβών και προφυλακίστηκαν στις φυλακές Βούρλων και Αβέρωφ αντιστοίχως.

Η Αντιγόνη Βεϊζαδέ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και ο Γιώργος Βεϊζαδές σε 4,5 χρόνια, αφού το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Επιπλέον, τους επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο 20.000 δραχμών για ψυχική οδύνη. Το Δικαστήριο έκρινε πως οι κατηγορούμενοι «έθεσαν εις προφανή κίνδυνον τη ζωήν του θύματος των, αλλά δεν εσκόπευον να επιφέρουν το αποτέλεσμα», όπως έγραψε η εφημερίδα «Ακρόπολις».
Από πολλούς η ποινή που επιβλήθηκε στο ζευγάρι χαρακτηρίστηκε ποινή χάδι, ενώ οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η Αντιγόνη Βεϊζαδέ, μια γυναίκα θεοσεβούμενη, όπως την παρουσίαζαν, αν και γνώριζε πως η μικρή δεν είχε κλέψει τα χρήματα την έκαψε για να την εξαγνίσει από τις αμαρτίες της.
Ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ πέθαναν μερικά χρόνια αργότερα, ενώ είναι άγνωστη η τύχη της κόρης τους.
Τι απέγινε η Σπυριδούλα
Η Σπυριδούλα υποβλήθηκε σε σειρά εγχειρήσεων και όταν ενηλικιώθηκε παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά.Είχε δεχτεί πρόταση να παίξει στον κινηματογράφο, κυκλοφόρησαν σπιρτόκουτα με την φωτογραφία της, γράφτηκε ποίημα για εκείνη, ενώ δέχτηκε ακόμη και πρόταση γάμου, μέσω δημοσιεύματος της εποχής, από έναν 17χρονο με τις ευλογίες των γονιών του ( πριν η ίδια παντρευτεί βεβαίως).
Η Σπυριδούλα έδωσε το όνομά της στο συγκρότημά του Σιδηρόπουλου
Χρόνια αργότερα, το 1977, με το όνομα της Σπυριδούλας βαφτίστηκε το θρυλικό συγκρότημα του Παύλου Σι��ηρόπουλου. Οι «Σπυριδούλα» πήραν το όνομα τους μετά από πρόταση του συνεργάτη τους Γιώργου Γαϊτάνου ο οποίος εμπνεύστηκε από την ιστορία της Σπυριδούλας Ράπτη. Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Βασίλης Σπυρόπουλος, μιλώντας για την επιλογή του ονόματος, έχει πει, πως θεώρησαν «ανατρεπτικό πέντε μαντράχαλοι να έχουν ένα γυναικείο όνομα που δεν έχει σχέση με τη ροκ κουλτούρα. Σκεφτήκαμε ότι με αυτό τον τρόπο θα φέρναμε την ροκ κουλτούρα στους δικούς μας μύθους. Γιατί για εμάς η Σπυριδούλα ήταν ένας αστικός μύθος».
Μάλιστα, λέγεται πως το όνομα ήταν και ένας από τους κύριους λόγους που η ΕΜΙ υπέγραψε συμβόλαιο με το συγκρότημα. Οι υπεύθυνοι της δισκογραφικής εταιρίας θεώρησαν πολύ καλή ιδέα να ονομάζεται «Σπυριδούλα» ένα ροκ συγκρότημα, καθώς θα του έδινε μεγάλη εμπορική δυναμική. Η συγκεκριμένη επιλογή είχε ότι χρειαζόταν από άποψη μάρκετινγκ, ήταν έξυπνο και δεν προϊδέαζε, ήταν τελείως άσχετο με το αντικείμενο της μπάντας.

Επιμέλεια: Ισμήνη Λέντζου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΦΡΙΚΗ!Γιατρός ΣΙΔΕΡΩΣΕ την γραμματέα και σύντροφό του γιατί τον ΑΠΑΤΟΥΣΕ-Στο νοσοκομείο το θύμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top