​Έκλειψη Ηλίου, αρχή της άνοιξης, Σούπερ Σελήνη-Τρία σημαντικά αστρονομικά φαινόμενα ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ

Από ποια μέρη θα είναι ορατά και ποιες ώρες

​Έκλειψη Ηλίου, αρχή της άνοιξης, Σούπερ Σελήνη-Τρία σημαντικά αστρονομικά φαινόμενα ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ

Τρία σημαντικά αστρονομικά φαινόμενα σχεδόν συμπίπτουν αύριο και μεθαύριο, με την έκλειψη ηλίου, την αρχή της άνοιξης και την σούπερ σελήνη. Μάλιστα, λόγω της σύγκλισης των τριών φαινομένων, πάστορες αλλά και χρήστες των social media λένε πως αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του κόσμου!

Η ηλιακή έκλειψη –το φαινόμενο κατά το οποίο η σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον ήλιο και τη γη- θα είναι μερικώς ορατή και από τη χώρα μας.

Στη χώρα μας θα δούμε το ήμισυ σχεδόν του ηλιακού δίσκου να καλύπτεται από τη σελήνη. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα η ηλιακή έκλειψη θα αρχίσει να είναι ορατή στις 10:40 το πρωί της Παρασκευής, θα φτάσει στη μέγιστη φάση της στις 11:44 και θα ολοκληρωθεί στις 12:50.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί συνιστούν να μην παρατηρεί κανείς την έκλειψη με γυμνά μάτια, ούτε με απλά γυαλιά ηλίου, παρά μόνο με ειδικά γυαλιά με τα κατάλληλα φίλτρα.

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα μπορούν όσοι το επιθυμούν να παρακολουθήσουν την έκλειψη από τις 10:30 έως και τις 13:00, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του τη μερική έκλειψη ηλίου, μέσω διαδικτύου.

Η έκλειψη θα γίνει ορατή ως ολική για περίπου δυόμιση λεπτά, μόνο από τις Νήσους Φερόες, ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία, και από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

Να σημειωθεί πως το φαινόμενο αναμένεται να δημιουργήσει και κάποια προβλήματα. Ένα από αυτά θα είναι στο πράσινο δίκτυο ηλεκτροδότησης ευρωπαϊκών χωρών, καθώς θα προκληθεί ξαφνική πτώση και λίγο αργότερα μία ξαφνική άνοδος στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Στις 20 Μαρτίου θα παρατηρηθεί, ακόμα το φαινόμενο της Σούπερ Σελήνης. Όταν η σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της, η τροχιά της την φέρνει στην κοντινότερη απόσταση από τη γη. Το φαινόμενο, όμως, δεν θα είναι ορατό, επειδή θα υπάρχει Νέα Σελήνη, οπότε το φεγγάρι δεν θα φαίνεται καθόλου από τη γη, απλώς θα σκιάζει εν μέρει τον ήλιο.

Στις 21 Μαρτίου αρχίζει επίσημα η εαρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο. Την ημέρα εκείνη, ο ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της γης και η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top