Επαναληπτικές εκλογές 2023: Πώς θα διεξαχθούν και τι αλλάζει 

Οι διαφορές της διαδικασίας στις εκλογές στις 25 Ιουνίου   

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Πώς θα γίνουν και τι αλλάζει (video Star)   

Αρκετές διαφορές θα έχουν οι επαναληπτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023 σε σύγκριση με τις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου 2023.         

Εκλογή βουλευτών με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης       

Στις επαναληπτικές εκλογές, στις 25/6/2023, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμούν να ψηφίσουν,  το οποίο και βάζουν στο ψηφοδέλτιο, αλλά χωρίς να σημειώσουν σε αυτό σταυρό προτίμησης. Για τον ίδιο λόγο δε θα υπάρχει στυλό μέσα στο παραβάν, όπως υπήρχε στις εκλογές στις 21/5/2023. 

Metron Analysis: Στο 21,9 % η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Ο λόγος είναι ότι οι βουλευτές εκλέγονται πλέον με λίστα, με βάση εθιμικά τη σειρά εκλογής τους στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και σε κάθε άλλη εκλογή βουλευτών εντός 18μήνου.  

Με τη σειρά της λίστας εκλογής θα είναι τυπωμένα τα ονόματα στα ψηφοδέλτια στη νέα εκλογική αναμέτρηση και όχι με αλφαβητική σειρά, όπως στις προηγούμενες εκλογές. Προσοχή: Αν χρησιμοποιηθεί ψηφοδέλτιο του ίδιου κόμματος από τις εκλογές στις 21/5/2023,  αυτό καθίσταται αυτομάτως άκυρο. 

Πώς ψηφίζουμε στις 25/6: Τι θα γίνει αν βάλουμε σταυρό προτίμησης

Αν εξ αμελείας μπει ένας σταυρός προτίμησης σε ψηφοδέλτιο, ο δικαστικός αντιπρόσωπος,  ανάλογα με τη θέση που μπήκε ο σταυρός, κρίνει αν αποτελεί «σημαδεμένο» ψηφοδέλτιο ή πρόκειται όντως περί λάθους.        

Εκλογικό σύστημα: Ενισχυμένη αναλογική αντί απλής αναλογικής 

Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι οι επαναληπτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023 θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής

Επαναληπτικές εκλογές 25/6/2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε   

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία που θα ισχύει πλέον σε αυτές τις εκλογές, αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, παίρνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του μπόνους είναι το 40%, που ισοδυναμεί με το μάξιμουμ των 50 εδρών, ενώ η ίδια πρόβλεψη υπάρχει και για την περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Το όριο της  αυτοδυναμίας ξεκινά θεωρητικά lλίγο πάνω από το 37%,  αλλά ο αριθμός των εδρών για το πρώτο κόμμα συναρτάται και με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, υπερβαίνοντας το 3% το οποίο είναι το όριο της εκλογικής νομοθεσίας για εκπροσώπηση στη Βουλή. 

Όσο μεγαλύτερο θα είναι όμως το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο διευκολύνεται το πρώτο κόμμα στο να πιάσει το όριο των 151 εδρών και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.      

Χαρακτηριστικό είναι ότι με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό περί το 37,5%, με εξακομματική με 38,4% και με επτακομματική στο 39,3%.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top