Πώς ψηφίζουμε στις 25/6: Τι θα γίνει αν βάλουμε σταυρό προτίμησης

Πότε θα δυσκολέψει η αυτοδυναμία ακόμη και αν είναι μεγάλη η διαφορά  

Στις διαφορές των επαναληπτικών εκλογών που έρχονται στις  25 Ιουνίου, με αυτές που έγιναν στις 21 Μαΐου, όπως και στο τι θα γίνει αν βάλουμε στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης από λάθος ή… συνήθεια, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος του Star Σπύρος Λάμπρου,  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα.    

Διαλύθηκε η Βουλή της μίας ημέρας: Θυροκολλήθηκε το προεδρικό διάταγμα 

Όπως εξήγησε ο δημοσιογράφος του Star,  η αυτοδυναμία μπορεί και να μην είναι δεδομένη, παρότι θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα και όχι η απλή αναλογική που ίσχυσε στις 21 Μαΐου. Για να πάρει όμως το πρώτο  κόμμα ολόκληρο το μπόνους των 50 εδρών, θα πρέπει να πάρει ποσοστό άνω του 40% ενώ μειώνεται όσο το ποσοστό προσεγγίζει το 36% όπου και μηδενίζεται. 

Επαναληπτικές εκλογές 25/6/2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε 

Η κοινοβουλευτική δύναμη όμως του πρώτου κόμματος εξαρτάται και από τα ποσοστά των κομμάτων που δε θα υπερβούν το 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής.

Το ρεπορτάζ του Κ. Συμεωνίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star,  για τα ποσοστά που δίνουν την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου      

Για παράδειγμα αν τα ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων μείνουν ίδια στις 25 Ιουνίου και μπουν 5 κόμματα μόνο στη Βουλή, με ποσοστό 37,5% το πρώτο κόμμα παίρνει αυτοδυναμία.  

Το σενάριο αυτοδυναμίας με 5 κόμματα και ποσοστό 37,5% για το πρώτο κόμμα

Το σενάριο αυτοδυναμίας με 5 κόμματα και ποσοστό 37,5% για το πρώτο κόμμα 

Aν όμως μπουν άλλα δύο κόμματα στη Βουλή, όπως η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας που έμειναν εκτός στις 21/5,  η Βουλή θα είναι επτακομματική και με ποσοστό 39% το πρώτο κόμμα χάνει την αυτοδυναμία! 

Το σενάριο αυτοδυναμίας με 6 κόμματα στη Βουλή και ποσοστό 38,4% στο πρώτο κόμμα

Το σενάριο αυτοδυναμίας με 6 κόμματα στη Βουλή και ποσοστό 38,4% στο πρώτο κόμμα 
Το σενάριο αυτοδυναμίας με 7 κόμματα στη Βουλή και ποσοστό 39,3% για το πρώτο κόμμα

Τι θα γίνει αν βάλουμε σταυρό προτίμησης 

Στις εκλογές στις 25 Ιουνίου δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης στα ψηφοδέλτια, καθώς η εκλογή γίνεται με λίστα, ενώ μέσα από τα παραβάν δε θα υπάρχει στυλό. Αν μπει σταυρός όμως, ο εκλογικός αντιπρόσωπος θα κρίνει, ανάλογα και με τη θέση του, αν το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο ή άκυρο. 

Σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι πρέπει να ψηφίσουν με τα νέα ψηφοδέλτια που θα τυπωθούν εκ νέου με βάση τη λίστα και όχι με αλφαβητική σειρά. Στην περίπτωση που ψηφίσουν βάζοντας το… παλιό ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τότε ακυρώνεται αυτομάτως.            
 
   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top