Αυτοδιοικητικές εκλογές: 4 από τους 21 δημάρχους επανεκλέχθηκαν στην Αττική

Ποιους… «μαύρισαν» οι ψηφοφόροι

Πολλά είναι τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου εν ενεργεία δήμαρχοι της Αττικής γνώρισαν μεγάλη ήττα.

Συνολικά από τους 21 εν ενεργεία δημάρχους της Αττικής, μόλις οι 4 κατάφεραν να επανεκλεγούν. Οι 17 από αυτούς διατήρησαν στον δεύτερο γύρο τις ίδιες δυνάμεις με τον πρώτο, όμως οι αντίπαλοί τους κατάφεραν να συσπειρώσουν τους «μικρούς» που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. 

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: «Το μήνυμα ελήφθη», λέει η κυβέρνηση

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Δήμος Αθηναίων, όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο ποσοστό 55,96% έναντι 44,04% του Κ. Μπακογιάννη. Η μεγάλη αποχή φαίνεται πως έπληξε τον απερχόμενο δήμαρχο, που έχασε 7.400 σταυρούς, ενώ ο κ. Δούκας αύξησε τις ψήφους του κατά 40.000 παίρνοντας ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και από άλλες υποψηφιότητες. 

Στον Άγιο Δημήτριο, η νυν δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε πρώτη στον πρώτο γύρο, αλλά έχασε τελικά στον δεύτερο από τον «γαλάζιο» υποψήφιο Στέλιο Μαμαλάκη. 

Επαναληπτικές εκλογές: Ποιοι εκλέγονται σε Περιφέρειες – μεγάλους Δήμους 

Στο Αιγάλεω ο νυν δήμαρχος Γιάννης Γκίκας έχασε από τον πασοκογενή Λάμπρο Σκλαβούνο, ο οποίος στον δεύτερο γύρο πήρε 75,31%.

Στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού ο νυν δήμαρχος Αναστάσιος Μπινίσκος έχασε από τον αντίπαλό του Νίκο Τσιλίδη, ο οποίος συγκέντρωσε 60,78%.

Ήττα και για τον δήμαρχο Διονύσου, Ιωάννη Καλαφατέλη, ο οποίος έχασε από την κεντροαριστερή Κατερίνα Μαϊχόσογλου, η οποία στον δεύτερο γύρο αύξησε κατά 3.000 τις ψήφους της. 

Επαναληπτικές εκλογές: Χάνει 5 από τις 6 Περιφέρειες στον Β΄ γύρο η ΝΔ!  

Στην Ελευσίνα ο Γιώργος Γεωργόπουλος, με ποσοστό 51,38% κέρδισε τον επίσης γαλάζιο, απερχόμενο πλέον δήμαρχο, Αργύρη Οικονόμου. 

Στον δήμο Ζωγράφου, ο «γαλάζιος» δήμαρχος, Βασίλης Θώδας, έχασε από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Τίνα Καφατσάκη. 

Ο Στάθης Ψυρρόπουλος στην Ηλιούπολη διατήρησε την πρωτιά και στον δεύτερο γύρο, ανατρέποντας τον απερχόμενο δήμαρχο, Γιώργο Χατζηδάκη. 

Εκλογές 2023: Ανατροπή στον Δήμο Αθηναίων - Νέος δήμαρχος ο Χάρης Δούκας

Στο Ίλιον ο πασοκογενής δήμαρχος Νίκος Ζενέτος έχασε από την κεντροαριστερή Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 58,1%. 

Στην Καισαριανή νέος δήμαρχος εκλέχθηκε ο Ηλίας Σταμέλος, υποψήφιος με το ΚΚΕ, αφήνοντας εκτός τον απερχόμενο δήμαρχο Χρήστο Βοσκόπουλο. 

Στη Νέα Ιωνία η νυν δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου έχασε από τον Παναγιώτη Μανούρη και στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας ο νυν δήμαρχος Γιάννης Βούρος έχασε από τον «γαλάζιο» υποψήφιο Γιάννη Τομπούλογλου. 

O Αγγελούδης εκλέγεται δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Στην Πεντέλη η νυν δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγια έχασε από τη Νατάσα Κοσμοπούλου και στην Πετρούπολη εξελέγη ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Ευάγγελος Σίμος, αφήνοντας εκτός τον νυν δήμαρχο Γαβριήλ Βλάχο. 

Στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου έχασε ο νυν δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, και στον δημαρχειακό θώκο θα ανέβει η κ. Δήμητρα Τσεβά Μήλα. 

Ανατροπή υπήρξε στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού με τον Χαράλαμπο Μπονάτσου να κερδίσει τον δήμο από τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη. 

Εκλογές 2023: Έχασε ο Αγοραστός την περιφέρεια Θεσσαλίας

Τέλος στο Χαϊδάρι ο Ευάγγελος Ντηνιακός έχασε από τον υποψήφιο του ΚΚΕ, Μιχάλη Σελέκο.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ποιοι δήμαρχοι ανανεώνουν τη θητεία τους

Στην Παιανία ο νυν δήμαρχος Ισίδωρος Μάδης ανανεώνει τη θητεία του, όπως και ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος. 

Στο Ηράκλειο επανεκλέχθηκε ο κύριος Νίκος Μπάμπαλος και στο Χαλάνδρι ο νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top