Ρεκόρ στα έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου!

Τα λειτουργικά κέρδη των «πέντε μεγάλων» ευρωπαϊκών διοργανώσεων μειώθηκαν

έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου!

Τα έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου αυξήθηκαν κατά 11%, στα 28 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το 28ο Annual Review of Football Finance του Sports Business Group της Deloitte. To ρεκόρ ετήσιων εσόδων προήλθε κυρίως από τα «πέντε μεγαλύτερα» στην κατάταξη ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τα οποία αύξησαν τα συνολικά τους έσοδα κατά 6% την περίοδο 2017/18, καθώς και από το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Ρωσία.

Παρά την αύξηση των εσόδων, τα συνολικά λειτουργικά κέρδη των «πέντε μεγάλων» ευρωπαϊκών διοργανώσεων μειώθηκαν το 2017/18, καθώς οι μισθολογικές δαπάνες υπερκάλυψαν τις σημαντικές αυξήσεις των εσόδων από τις αγγλικές και τις ισπανικές τοπικές τηλεοπτικές συμφωνίες το 2016/17. Ταυτόχρονα, η Bundesliga και η Serie A σημείωσαν αύξηση λειτουργικών κερδών 9% και 8% αντίστοιχα.

«Τα τελευταία 18 χρόνια, τα τηλεοπτικά συμβόλαια έχουν διαρκή ανοδική πορεία, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε έως πότε θα συνεχιστεί αυτή η τάση, την ίδια στιγμή που ο τρόπος παρακολούθησης αγώνων εξελίσσεται μαζί με τις νέες τεχνολογίες», δήλωσε ο Μάνος Πηλείδης, Chairman της Deloitte.

Ο Dan Jones, εταίρος και επικεφαλής του Sports Business Group της Deloitte, δήλωσε: «Εξαιρώντας το συνολικό αντίκτυπο των αγώνων των εθνικών ομάδων στα πρωταθλήματα της UEFA και της FIFA, παρατηρήσαμε αύξηση εσόδων σε κάθε ένα από τα 18 χρόνια που υπολογίζουμε το μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου. Με τη ζωντανή μετάδοση ποδοσφαίρου να παραμένει ένα από τα πιο περιζήτητα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, καθώς και ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στα social media, αναμένουμε ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί».

«Ενώ η Premier League συνεχίζει να πρωτοστατεί, η Ισπανία και η Γερμανία είναι σε διαρκή ανταγωνισμό για τη δεύτερη θέση. Η Γερμανία ξεπέρασε την Ισπανία μετά την έναρξη της νέας τετραετούς συμφωνίας τηλεοπτικών μεταδόσεων. Αναμένουμε η Γερμανία να διατηρήσει τη θέση της και να παραμείνει το πρωτάθλημα με τα δεύτερα υψηλότερα έσοδα και στην επόμενη έκδοση του Football Finance, ενώ η La Liga ενδέχεται να την ξεπεράσει εκ νέου το 2019/20».

Η Premier League συνέχισε να διατηρεί σημαντικό πλεονέκτημα σε επίπεδο εσόδων, έναντι των πλησιέστερων ανταγωνιστών της το 2017/18, παράγοντας συνολικά €5,4 δισ., από €5,3 δισ. την περίοδο 2016/17. Αναφορικά με τα έσοδα, το ρεκόρ εσόδων για το Αγγλικό Πρωτάθλημα είναι 72% μεγαλύτερο από τη γερμανική Bundesliga. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο δείκτης μισθών/εσόδων της Premier League επιδεινώθηκε κατά την περίοδο 2017/18 σε 59%, σε συνέχεια αύξησης του μισθολογικού κόστους κατά 15%.

Η έναρξη της νέας συμφωνίας τηλεοπτικών μεταδόσεων της γερμανικής Bundesliga συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο των εσόδων κατά €290 εκατ. και κατ’ επέκταση στην επικράτησή της επί της ισπανικής La Liga, λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη εσόδων.

Τα έσοδα των συλλόγων της La Liga έσπασαν το φράγμα των 3 δισ. ευρώ για πρώτη φορά, καταγράφοντας αύξηση ύψους 7%. Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση του UEFA Champions League από την Ρεάλ, την περίοδο 2017/18, σε συνδυασμό με την εμπορική ανάπτυξη της Barcelona, η οποία απέσπασε μια νέα τετραετή χορηγία με την Rakuten. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δυνατότερες ομάδες του ισπανικού ποδοσφαίρου, ήταν αυτές που κατέκτησαν και τις δύο πρώτες θέσεις στο 2019 Deloitte Football Money League.

Η Serie A εξακολουθεί να δυσκολεύεται να ακολουθήσει την αύξηση των εσόδων που παρατηρήθηκε σε Αγγλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Παρότι τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 8%, στα 2,2 δισ. ευρώ, αυτό δεν ήταν αρκετό για να μειώσει το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα. Οι αυξήσεις του μισθολογικού κόστους του πρωταθλήματος ήταν μικρότερες συγκριτικά με αυτές των υπολοίπων πρωταθλημάτων του “big five” και αυτό οδήγησε στη χαμηλότερη αναλογία μισθών/εσόδων (66%) από την περίοδο 2005/06. Παρόλα αυτά, η απόκτηση του Cristiano Ronaldo από τη Juventus, καθώς και άλλες μεταγραφές στις αρχές του καλοκαιριού του 2018, είναι πιθανό να οδηγήσουν στην αύξηση του μισθολογικού κόστους, την περίοδο 2018/19.

Η γαλλική Ligue 1 συνέχισε να αποφέρει τα λιγότερα έσοδα από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (€1.7 δισ.), με τις μειώσεις των εσόδων από τις αναμεταδόσεις και τις χορηγίες να αντισταθμίζονται από τις αυξήσεις των εσόδων από αγώνες και άλλες εμπορικές συμφωνίες. Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2020/21, οπότε και αναμένεται η επόμενη τηλεοπτική συμφωνία, με την αξία της να αναμένεται να αυξηθεί κατά 55%, σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ ανά σεζόν, αξία μεγαλύτερη από αυτή της Serie A (€1 δισ.) και παρόμοια με τα τηλεοπτικά έσοδα που εισπράττει σήμερα η La Liga.

Πέραν των «πέντε μεγάλων»

Πέρα από τα μεγάλα πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, η ρωσική Premier League (813 εκατ. ευρώ) ξεπέρασε την τουρκική Süper Lig (731 εκατ. ευρώ) παίρνοντας τη θέση της ως η έκτη υψηλότερη σε έσοδα διοργάνωση στην Ευρώπη, χάρη στη νέα συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και στα αυξημένα έσοδα που προκύπτουν από την αναβάθμιση των σταδίων για το 2018 FIFA World Cup.

Ο Sam Boor, senior manager του Sports Business Group πρόσθεσε ότι «το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία έφερε περισσότερα άμεσα και έμμεσα έσοδα στην ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αντίκτυπου της FIFA, της UEFA και των Εθνικών Ενώσεων στο μέγεθος της ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου κατά 75%, από 2,4 δισ. ευρώ το 2016/17 σε 4,2 δισ. ευρώ το 2017/18».

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
23:59 Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Κάρυστο
23:54 Λίβερπουλ: 12χρονος κατηγορείται για ομοφοβική επίθεση με μαχαίρι
23:41 Καταλονία: Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική περιοχή με ισχυρούς ανέμους
23:31 Μεξικό: «Του είπα να μην κυνηγήσει το αμερικανικό όνειρο»
23:28 Κλέλια Ρένεση: Στην παραλία μετά τη γέννηση της Κοραλίας
23:15 Ηράκλειο: Συνελήφθη άνδρας για αρχαιοκαπηλία
23:09 Στο νοσοκομείο γνωστός Έλληνας τραγουδιστής
23:08 Σπείρα διακινούσε ναρκωτικά έξω από σχολείο στην Κυψέλη
23:05 Τσίπρας από τη Δραπετσώνα: Δε θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την Αριστερά
22:55 Η κούκλα κόρη γνωστού ηθοποιού έβγαλε το πρώτο της τραγούδι!
22:48 Αρκούδα κρατούσε επί ένα μήνα άνδρα στη φωλιά της για να τον φάει
22:34 Κι όμως αυτά τα μαλλιά ανήκουν σε πασίγνωστη Ελληνίδα παρουσιάστρια!
22:30 Πέντε δέσμες για τους εργαζόμενους παρουσίασε ο Μητσοτάκης στην Ελευσίνα
22:29 Το απολαυστικό σποτ του «Αλέξη» και του «Κυριάκου» στον Ημιμαραθώνιο Κρήτης
22:24 Βενεζουέλα: Οι αρχές απέτρεψαν απόπειρα πραξικοπήματος
16:20 Πώς είναι και τι κάνει σήμερα ο Μάρκος από το σήριαλ «Ευτυχισμένοι μαζί»;
10:52 Συνελήφθη ράπερ για ναρκωτικά -Μπαινόβγαιναν ανήλικοι στο στούντιό του
09:58 GNTM 2: Το τρολάρισμα του Σκουλού στην Παπαγεωργίου για τα παπούτσια της!
16:05 Ξέσπασε η Φαίη Σκορδά: «Δε θέλω να ξανακούσω το όνομα του…»!
12:13 Power of Love: Ο Bill και η Ζένια έγιναν ζευγάρι μετά το τέλος του ριάλιτι
14:38 Έλαμπε από ευτυχία ο Σελίμ - Οι πρώτες δηλώσεις μετά τον γάμο!
14:53 «Ήξερα έξι μήνες πριν για τη σχέση της Ελένης με τον Μάκη και το βούλωνα»!
14:28 «Δε με κάλεσε στον γάμο της η Τζένη Μπαλατσινού»
12:45 Έπαθε έμφραγμα ο Νίκος Κοκλώνης
09:23 Ελένη Μενεγάκη: Σε βάπτιση στην Άνδρο μαζί με τον Μάκη Παντζόπουλο
13:10 Xρουσαλά-Πατίτσας: Η βάφτιση του γιου τους και οι διακοπές στη Μύκονο
09:30 Επίδομα ενοικίου: Σήμερα καταβάλλεται η τρίτη δόση
11:31 Λαμπερές παρουσίες στο πάρτι του περιοδικού «ΟΚ!»-Τραγούδησε ο Χατζηγιάννης
17:19 Η σκληρή απάντηση Τριαντάφυλλου σε Σκορδά: «Θα τα πούμε στο δικαστήριο!»
13:21 Ο Νίκος Πολυδερόπουλος μιλά για το τέλος του «Ορφέα» στο Τατουάζ!
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top