ΠΑΟ: Η «εποποιία» του Γουέμπλεϊ

Πριν από 43 χρόνια

ΠΑΟ: Η «εποποιία» του Γουέμπλεϊ

Πριν από 43 χρόνια, δηλαδή στις 2 Ιουνίου του 1971 ο Παναθηναϊκός έγραφε την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.

Οι Έλληνες του «συνταγματάρχη» Φέρεντς Πούσκας με πρωτοπαλίκαρα το «πουλί» Τάκη Οικονομόπουλο, τον «ψηλό» Αντώνη Αντωνιάδη και φυσικά τον «στρατηγό» Μίμη Δομάζο, πατούσαν το πόδι τους Γουέμπλεϊ, για να αντιμετωπίσουν στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών, την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης στη δεκαετία του '70, τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ!

Μπορεί να αποτελούσε κάτι αδιανόητο για σχεδόν όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή (ακόμα και σήμερα), όχι όμως και για τους πιστούς των «πρασίνων» που είχαν ουσιαστικά δώσει το έναυσμα για το έπος, ένα μήνα νωρίτερα...

Ήταν Μάιος όταν μετά από μια νίκη του «τριφυλλιού» επί της Καβάλας με 2-0 ακούστηκε για πρώτη φορά το «τραγούδι του Γουέμπλεϊ». Πρόκειται για έμπνευση του ποδοσφαιριστή της ομάδας Φραγκίσκου Σούρπη, που έβαλε στίχους πάνω στο σουξέ της εποχής «Obladi Oblada» των Μπιτλς!

Ένα συγκρότημα της εποχής ανέλαβε την ενορχήστρωση και το τραγούδησε ο Σάκης Παπανικολάου.

Το 45άρι δισκάκι που κυκλοφόρησε ονομάστηκε το «Θούριο του Γουέμπλεϊ» κι έγινε ανάρπαστο! Μετά τους θριάμβους επί της Ζενές Ες, της Σλόβαν Mπρατισλάβας, της Έβερτον και του Eρυθρού Aστέρα, ο Πούσκας με το ιστορικό «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς» επιχείρησε να πείσει τους ποδοσφαιριστές του ότι ο «Αίαντας» του Ρίνους Μίχελς δεν ήταν ανίκητος και τα κατάφερε... Έχοντας στο πλευρό του περίπου 10.000 Έλληνες, ο Παναθηναϊκός κοίταξε στα ίσα το ολλανδικό μεγαθήριο παίζοντας με πάθος, χωρίς ωστόσο να μπορέσει κάνει το θαύμα.

Οι Ολλανδοί άνοιξαν το σκορ μόλις στο 5΄ με τον Bαν Nτάικ και στο 87’ διαμορφώθηκε το τελικό 2-0, με αυτογκόλ του Kαψή. Νωρίτερα, στο 19΄ ο Aντωνιάδης δεν μπόρεσε από καλή θέση, να ισοφαρίσει.


Άγιαξ:
Στούι, Bάσοβιτς, Σουρμπίρ, Xούλσοφ, Pάιντερς (46΄ Mπλάνγκεμπουργκ), T. Mιούρεν, Nέεσκενς, Σβαρτ (46΄ Xάαν), Bαν Nτάικ, Kρόιφ, Kάιζερ.

Παναθηναϊκός:
Oικονομόπουλος, Tομαράς, Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαψής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top