Στα άκρα η πολιτική κόντρα στα Σκόπια – Ιβάνοφ σε Ζάεφ: Αν τολμάς, ρίξε με!

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απείλησε πως θα τον «ρίξει» - Ψηφίζεαι στη Βουλή η συμφωνία με την Ελλάδα

Πρώτη δημοσίευση: 09.39

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η πολιτική κόντρα στα Σκόπια, στον απόηχο της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνοφ, απάντησε στο σκληροπυρηνικό μήνυμα του Ζάεφ, ο οποίος απείλησε πως θα τον  «ρίξει» εάν – σε περίπτωση που εγκριθεί στο δημοψήφισμα – δεν υπογράψει τη συμφωνία.

«Καλώ τον Ζάεφ μαζί με τα 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας. Η θέση μου όσον αφορά την επιζήμια συμφωνία είναι οριστική και δεν αλλάζει παρά τις απειλές και τις πιέσεις» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Το σύνταγμα των Σκοπίων προβλέπει πως απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων των βουλευτών για να κινηθούν οι διαδικασίες κατά του προέδρου της χώρας.

Στη συνέχεια, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα κρίνει αν συντρέχουν οι λόγοι παύσης του προέδρου της χώρας.

Ψηφίζεται η συμφωνία με την Ελλάδα στη Βουλή

Στις 12 (ώρα Ελλάδος) ψηφίζεται η συμφωνία με την Ελλάδα στη Βουλή των Σκοπίων, με το Κοινοβούλιο να είναι κυριολεκτικά υπό αστυνομικό κλοιό, υπό τον φόβο επεισοδίων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της.

Σκληροπυρηνικό μήνυμα Ζάεφ σε Ιβάνοφ: Αν χρειαστεί, σε διώχνουμε!

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Πρόεδρο των Σκοπίων έστειλε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, μιλώντας στο Kanal 5, υπογράμμισε πως, αν χρειαστεί, δε θα διστάσει να αποπέμψει τον Ιβάνοφ από την προεδρία των Σκοπίων.

«Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Αν όμως η συμφωνία γίνει δεκτή στο δημοψήφισμα, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να την αποτρέψει. Υπάρχει επιθυμία για εδραίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα το πράξουμε αποκλειστικά για την εκδίωξη του προέδρου, αν χρειαστεί», τόνισε.

Τι γίνεται εάν δεν υπογράψει ο Γκεόργκι Ιβάνοφ

Αν η συμφωνία ψηφιστεί, θα σταλεί στον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Ωστόσο, ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία, οπότε θα οδηγηθεί και πάλι στη Βουλή.

Η συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί και πάλι με απόλυτη πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση, ο Σκοπιανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει από το Σύνταγμα της χώρας του.

Ντιμιτρόφ: Πράξη ευθύνης και πατριωτισμού η συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Σκοπίων ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας.

Την συμφωνία παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της ως «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού».

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για τη χώρα του, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί την χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα, και ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη: Σκόπια: Πέρασε το «Βόρεια Μακεδονία» από την Επιτροπή της Βουλής

Όπως ανέφερε, η επίλυση της διαφωνίας με την Ελλάδα ήταν ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς».

Δεν έλειψαν, πάντως, οι έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με πολλούς βουλευτές να αποκαλούν τον Ντιμιτρόφ «προδότη».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων εδώ

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top