Με ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο οι Κυκλάδες: Εγκαινίασε το έργο της διασύνδεσης ο Τσίπρας

«Κάναμε πράξη ένα όραμα δεκαετιών»

«Καταφέραμε να κάνουμε πράξη ένα όραμα δεκαετιών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Σύρο.

«Τα σημαντικά έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, ανήκουν στον λαό» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε πως «έπειτα από 8 χρόνια μιας μεγάλης περιπέτειας μπορούμε να αισιοδοξούμε».

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: Μείωση στις χρεώσεις για ΥΚΩ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Οι διασυνδέσεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα εποχή σημαντικών επενδύσεων που θα αποτελέσουν αναπτυξιακό πυλώνα όχι μόνο για τον ενεργειακό τομέα, αλλά για το σύνολο της οικονομίας. H διασύνδεση δεν αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά πρώτα και κύρια τους ανθρώπους» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως εξήγησε, με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η αξιόπιστη και επαρκής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ένα πολύ καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο βασικός κορμός του έργου είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον την Σύρο με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο. Ακολούθως, με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις, η Σύρος συνδέεται με την Τήνο, καθώς και με την Πάρο, που τροφοδοτεί μια σειρά από άλλα γειτονικά νησιά.

«Έτσι», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, συνδέονται πλέον με το ηπειρωτικό σύστημα. Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώνεται με την ένταξη και της Μυκόνου».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αναπτύσσεται το δίκτυο των διασυνδέσεων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για τους καταναλωτές ολόκληρης της Ελλάδας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top