Τζανακόπουλος για τουρκικές προκλήσεις: Είμαστε σε διαρκή εγρήγορση

"Γελοιότητα να αμφισβητείται ότι τα Ίμια είναι ελληνικά"

Τζανακόπουλος: Σε εγρήγορση για τις τουρκικές προκλήσεις

«Πράγματι υπάρχει μια αναβάθμιση της προκλητικότητας και των επιθετικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει αποκλιμακωθεί η ένταση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτό δεν προεξοφλεί τίποτα απολύτως και πως για τον λόγο αυτό «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε εγρήγορση διαρκώς».

Όπως τόνισε η ελληνική κυβέρνηση είναι σε πλήρη εγρήγορση για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τυχόν προκλητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, και σε πολιτικό επίπεδο και σε διπλωματικό και σε διεθνές. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι στενή παρακολούθηση και ψυχραιμία».

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «το καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς αυτό με βάση το διεθνές δίκαιο» και ότι  «οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Τουρκία -την οποία όμως δεν πρέπει να προεξοφλούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ώστε να μη συμβεί - θα απαντηθεί, όχι μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά όλων των διεθνών οργανισμών». «Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό», συμπλήρωσε.

Για τη χθεσινή επικοινωνία του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία ο Γιλντιρίμ  φέρεται να διαβεβαίωσε ότι το χθεσινό περιστατικό δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως είναι ένα δείγμα ότι η στάση του κ. Γιλντιρίμ -και καλώς- ήταν απολογητική,  αλλά πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα όμως, ανεξαρτήτως εκτίμησης για το τι πραγματικά συνέβη, το γεγονός είναι πως όταν η Τουρκία αυξάνει την ένταση είναι δεδομένο ότι αυξάνονται και οι πιθανότητες ακόμα και ενός ατυχήματος. Επομένως είναι μεγάλη η ευθύνη της τουρκικής πλευράς για το χθεσινό περιστατικό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ψευδή» τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε στον Τούρκο ομόλογο του πως τα Ίμια είναι ελληνικά και ανέφερε  ότι «αν η ΝΔ διαβάσει το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες η κυβέρνηση, θα καταλάβει για άλλη μια φορά πως το μόνο που κάνει είναι να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».

Όπως συμπλήρωσε, ο Έλληνας πρωθυπουργός  «υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.  Πράγμα το οποίο, προφανώς συμπεριλαμβάνει και τα Ίμια καθώς είναι πάγια θέση όλων των διεθνών οργανισμών και προφανής η θέση της χώρας μας ότι τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα και οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας και της γελοιότητας».

Για το αν αλλάζει τακτική η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία,  ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:  «Δεν είναι μόνο ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, είναι η αποφασιστική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η ταυτόχρονη προσπάθεια να διατηρούνται διπλωματικοί και πολιτικοί δίαυλοι με τη γείτονα και η ανάδειξη της προκλητικής συμπεριφοράς των Τούρκων σε όλα τα διεθνή fora».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top