Πυρά νομικών κατά της κυβέρνησης για την αίτηση ακύρωσης της χορήγησης ασύλου

Επιβεβαίωση SΤΑR: Προς αναβολή το ελληνοτουρκικό συμβούλιο κορυφής

Μία ημέρα μετά το ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα απέστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τις απειλές εναντίον της χώρας μας για την παροχή ασύλου στον Τούρκο λοχαγό Σουλεϊμάν Οζκαϋνακτσί, η Αθήνα επιχειρεί σήμερα να κατεβάσει τους τόνους.

O πρωθυπoυργός  πάντως επιβεβαίωσε εμμέσως τo ρεπορτάζ του Star ότι με πρωτοβουλία της Άγκυρας αναβάλλεται το ελληνοτουρκικό συμβούλιο κορυφής που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου. Μιλώντας πλέον για διεξαγωγή του μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Η Αθήνα ανησυχεί μήπως η Άγκυρα ανοίξει τις κάνουλες στις ροές προσφύγων.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε στα «Νέα»:  «Υπάρχει, πάντα ένας απρόβλεπτος παράγοντας: αυτός των ροών. Δεν μπορεί κάποιος να τον προβλέψει και να τον προσδιορίσει. Εμείς τρέχουμε κάθε φορά να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ροές».

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αλλά και έντεκα πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας καλούν την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Ανεξάρτητης Επιτροπής, -τα μέλη της οποίας έχει ορίσει ο Γιάννης Μουζάλας- που χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Τούρκο λοχαγό. «Οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της» αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι 11 πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων.    

 «Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με την προσφυγική προστασία, για την οποία η Συνθήκη της Γενεύης λέει ότι απαγορεύεται η χορήγησή της σε όποιους υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Ποιος θα κρίνει αν για τον συγκεκριμένο υπάρχουν υπόνοιες; Ο Ερντογάν ή η ελληνική κυβέρνηση; Θα το κρίνει η Δικαιοσύνη» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Από σήμερα πάντως έχει ξεκινήσει στις Ανεξάρτητες Δευτεροβάθμιες Επιτροπές, η εκδίκαση των αιτήσεων παροχής ασύλου και από τους άλλους 7 Τούρκους συγκρατούμενους του λοχαγού που αφέθηκε ελεύθερος.

«Όλοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι» δήλωσε η δικηγόρος Σταυρούλα Τομαρά.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top