Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: Την εκλογή μουφτή στη Θράκη συζητά η ελληνική κυβέρνηση!

Υπέρ της εκλογής μουφτή υπό προϋποθέσεις και ο Γαβρόγλου

Τσίπρας: Την εκλογή μουφτή συζητά η κυβέρνηση

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσει την εκλογή μουφτή από το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη Συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.    

«Αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει  στο εσωτερικό της κυβέρνησης εδώ και πολύ καιρό και έρχεται ως μια αντικειμενική ανάγκη  που δε αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις  και δεν αφορά τον Τούρκο πρόεδρο» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σχετικά με τη χρονική συγκυρία της επίσκεψης, λίγο μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.    

«Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει  εδώ και καιρό και πρέπει να συνεχιστεί δημόσια  και ανοιχτά με τη μειονότητα. Τους Έλληνες πολίτες  που ζουν στη Θράκη , με την μουσουλμανική μειονότητα  που δεν είναι τουρκική  όπως είπε και ο πρόεδρος  Ερντογάν , που δεν είναι τουρκική είναι μουσουλμανική και είναι τριφυούς προέλευσης όπως είπε» τόνισε για το ίδιο θέμα ο κ. Τσίπρας.   

«Ήδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες  για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής  των συμπολιτών μας στη Θράκη. Σχολεία, εκπαίδευση, απασχόληση κίνητρα κλπ και φέραμε ήδη στην Βουλή το νόμο για τη Σαρία (σημ. εφαρμογή του Δικαίου στα μέλη της μειονότητας με βάση τον ισλαμικό νόμο).  Δηλαδή  την μη υποχρεωτική υπαγωγή σ΄αυτή την κατά τη γνώμη μου μεσαιωνικής αντίληψης  και λειτουργίας πλαίσιο που ορίζει τις οικογενειακές σχέσεις , ότι θα πρέπει να ορίζονται από το νομικό δίκαιο της χώρας και όχι από το θρησκευτικό νόμο».

Όπως επίσης ανέφερε ο πρωθυπουργός, «το πώς θα αμβλύνουμε τις  υπαρκτές αντιθέσεις, όπου μια μεγάλη μερίδα  δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη  δεν τιμά την πολιτεία  και δεν είναι καλό για τη μειονότητα». Διευκρίνισε πάντως ο κ. Τσίπρας  ότι «θα γίνει σε βάθος χρόνου, δεν θα γίνει αύριο. Αυτούς που θα αναγνωρίζονται ως θρησκευτικούς ηγέτες  δεν θα τους αμφισβητεί η μειονότητα».

Πρόσθεσε ότι  ο στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει συζήτηση και το συντομότερο να ψηφισθούν  οι ρυθμίσεις στη Βουλή.  

«Μακάρι τη λύση στην οποία θα καταλήξουμε να μην την μποϋκοτάρουν κάποιοι. Δεν ειναι κάτι καινούργιο. Δεν αφορά τις επόμενες μέρες» κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο πρωθυπουργός.

Υπέρ της εκλογής μουφτή υπό προϋποθέσεις  και ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου   

Για τη μουσουλμανική μειονότητα και τους θρησκευτικούς της λειτουργούς, μιλά απόψε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου, στην εκπομπή "Τι Λέει ο Νόμος" με τη δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη, που θα μεταδοθεί το βράδυ  στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

 Στη συνέντευξή του ο κ. Γαβρόγλου τάσσεται υπέρ της εκλογής Μουφτή υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι:

«Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων» και σημειώνει: «Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», επισημαίνοντας ότι «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

 Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει ακόμη, ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με προεδρικό διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.

 Αποτιμώντας την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα, ο κ. Γαβρόγλου σχολιάζει ότι ο τούρκος Πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top