4 υπουργοί Οικονομικών υποψήφιοι διάδοχοι του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup

Ποιοι είναι και ποια διαδικασία προβλέπεται

 4 υπουργοί υποψήφιοι διάδοχοι του Ντάισελμπλουμ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου   

Τέσσερις υπουργοί έχουν υποβάλει την υποψηφιότητά τους για την προεδρία της Ευρωομάδας κατά τις σχετικές εκλογές της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε και επίσημα πριν από λίγο το Συμβούλιο. Πρόκειται για τους:

Mario Centeno, Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Pierre Gramegna, Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Peter Kazimir, Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας.

Dana Reizniece-Ozola, υπουργός Οικονομικών της Λετονίας ·

Η εκλογή του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, με απλή πλειοψηφία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης ΕΕ. Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν λάβει τουλάχιστον 10 από τις 19 ψήφους από τα μέλη της Ευρωομάδας στο τέλος του πρώτου γύρου ψηφοφορίας, κάθε υποψήφιος θα ενημερωθεί ξεχωριστά για τον αριθμό των ψήφων που έχει λάβει. Οι υποψήφιοι θα έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να αποσύρουν την αίτησή τους. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μέχρις ότου επιτευχθεί απλή πλειοψηφία σε έναν από τους υποψηφίους. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στους υπουργούς στο τέλος της ψηφοφορίας και θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου της Eurogroup αμέσως μετά.

Ο νέος πρόεδρος θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της θητείας του, στις 13 Ιανουαρίου 2018, για περίοδο 2,5 ετών.

Το Συμβούλιο σημειώνει σε γραπτή ανακοίνωση ότι η Ευρωομάδα (eurogroup) είναι ένα άτυπο όργανο στο οποίο οι υπουργοί των κρατών μελών της ευρωζώνης συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που συνδέονται με την κοινή χρήση του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος. Επικεντρώνεται στον στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Συνήθως συνεδριάζει μία φορά το μήνα, την παραμονή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων.

Η πρώτη συνεδρίαση τoυ Eurogroup πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 1998 στο Λουξεμβούργο. Ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωομάδας ήταν ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. Ο Ντάισελμπλουμ τον διαδέχθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και επανεξελέγη τον Ιούλιο του 2015.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top