Αβραμόπουλος: Να μην επαναληφθούν οι σκηνές ντροπής του περσινού χειμώνα με τους μετανάστες

Τι ανέφερε στην παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αβραμόπουλος: Να μην επαναληφτούν οι σκηνές ντροπής

Του απεσταλμένου του Star στο Στρασβούργο Νίκο Αρμένη

"Το θέμα έχει, δικαιολογημένα, εντονότατο ελληνικό ενδιαφέρον. Όλοι εργαζόμαστε και πρέπει να συνεργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Να ξεφύγουμε από την αντιμετώπιση μιας διαρκούς κρίσης και να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό με μεγαλύτερη επιτυχία σε ολόκληρη τη χώρα και ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Γιατί αυτό το φαινόμενο δε θα σταματήσει. Επομένως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σύνεση, στρατηγική συνεργασία και συντονισμό", τόνισε ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε σημερινή παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  για το χειμερινό σχέδιο χορήγησης ασύλου.

Ο Επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής επισήμανε επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος κατά των κυκλωμάτων των  διακινητών, καταστρέφοντας το επιχειρησιακό τους μοντέλο και τιμωρώντας αυστηρά τους εγκληματίες αυτούς.

Για  για τη  δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, σημείωσε ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά και πως πλήρης και συνεχιζόμενη εφαρμογή της θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί.

"Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να εντατικοποιήσουν την εφαρμογή της Δήλωσης επιταχύνοντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Οφείλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δε πρέπει να διακινδυνεύει τη ζωή του στη θάλασσα, για να φτάνει παράτυπα στην Ευρώπη, γιατί πολύ απλά θα επιστρέφεται στη χώρα του. Αυτό δε σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια στην ανθρώπινη τραγωδία που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσόγειου. Αντίθετα, ενθαρρύνουμε, στηρίζουμε πολιτικά, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και χρηματοδοτούμε  την επανεγκατάσταση των προσφύγων", εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος.

Παράλληλα ανέφερε ότι απο τις 50.000 καινούριες θέσεις, τα Κράτη Μέλη δήλωσαν έτοιμα να καλύψουν 35.000 από αυτές, και αναμένονται ακόμα περισσότερες δεσμεύσεις.

"Στο άμεσο μέλλον,  οφείλουμε να συνεργαστούμε ώστε κανείς από τους ανθρώπους που προσωρινά φιλοξενούμε να μη βρεθεί ξανά απροστάτευτος σε καιρικές συνθήκες σαν και αυτές που ζήσαμε πέρσι. Δεν υπάρχει ούτε περιθώριο, αλλά ούτε είναι ώρα για αλληλοκατηγορίες. Είναι αλήθεια, ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδος την εξέθεσε σε μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα", υπογράμμισε.

Είπε επίσης ότι στο ξεκίνημα της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής κσι προσφυγικής  κρίσης, τόσο η Ελλάδα, όσο και ολόκληρη η Ευρώπη δε βρέθηκαν προετοιμασμένες αλλά   απροστάτευτες.

"Η Ευρώπη, όμως, δεν άφησε μόνη της την Ελλάδα, όπως δεν άφησε μόνη της και την Ιταλία, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η βοήθεια ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον ουσιαστική και συνεχής, σε μέσα, δυνατότητες και χρήματα", συμπλήρωσε τονίζοντας ότι οι  πιέσεις ούτε έχουν σταματήσει, ούτε γνωρίζουμε πότε αυτό θα συμβεί.

"Οι δε απρόβλεπτες καιρικές μεταβολές και ο βαρύς χειμώνας που ενέσκηψε πέρσι ανέδειξαν μια δραματική πτυχή αυτού του θέματος. Συνθήκες απαράδεκτες για την πολιτισμένη Ευρώπη. Ήταν εικόνες ντροπής. Αυτές οι εικόνες δεν πρέπει να επαναληφθούν", ξεκαθάρισε ο κ. Αβραμόπουλου ο οποίος ειπε με έμφαση οτι πρεπει να ενταθεί η συνεργασία όλων των πλευρών για τον επικείμενο χειμώνα σε ολα τα επίπεδα.

Επιπρόσθετα έκανε ειδική αναφορά στους κατοίκους των ελληνικών νησιών που όπως είπε έστειλαν ένα μήνυμα ανθρωπιάς, ευαισθησίας και πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

"Η Ευρώπη της ευημερίας, του πολιτισμού, του ανθρωπισμού δεν είναι δυνατόν να μην είναι σε θέση να προσφέρει προστασία σε 10.000 ανθρώπους. Και την ευθύνη για να το κάνουμε αυτό τη μοιραζόμαστε όλοι, Ευρωπαϊκοί θεσμοί, κράτη μέλη, κοινωνία των πολιτών. Συλλογική λοιπόν η ευθύνη, συλλογική και η δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να ανταποκριθούμε σε αυτό το ανθρωπιστικό μας καθήκον", κατέληξε στην τοποθέτηςή του ο Έλληνας επίτροπος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top