«Διάγγελμα» Τσίπρα: Κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ σε 4 εκ. πολίτες

Πώς θα δοθεί και σε ποιους τον Δεκέμβριο - Νέα ενημέρωση 22:15

Τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που θα δοθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά ανακοίνωσε το βράδυ ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό του μήνυμα.    

«Η ελληνική οικονομία για δεύτερη χρονιά έχει σημειώσει σημαντικές επιδόσεις» τόνισε ο  πρωθυπουργός ο οποίος επικαλέστηκε τους ρυθμούς ανάπτυξης,  κοντά στο 2% του ΑΕΠ όπως ανέφερε,  αλλά και  την μείωση της ανεργίας,  που επισήμανε ότι έχει σημειώσει πτώση κατά  7%.

Όσον αφορά τους  δημοσιονομικούς στόχους, υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός φέτος θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά κατά πολύ τους στόχους μας, άνευ περικοπών στους μισθούς και στο κοινωνικό κράτος».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε  ότι «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είμαστε σε θέση να διαθέσουμε μεγαλύτερο και διευρυμένο κοινωνικό μέρισμα» και ανακοίνωσε ότι  «το μέρισμα θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ. υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρσι». Από αυτό τα 720 εκατ. θα είναι έκτακτη ενίσχυση  και αφορολόγητη, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο προκειμένου να έχει αποδοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

 «Αυτό είναι το δείγμα γραφής που δίνουμε στον ελληνικό λαό» ανέφερε ακόμα σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο πρωθυπουργός. για το οποίο διευκρίνισε ότι  θα διατεθεί με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχους.

Όπως ανέφερε  ο κ. Τσίπρας, από το μέρισμα θα επωφεληθούν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για την «αποκατάσταση της αδικίας» -  όπως την χαρακτήρισε - της παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών από τους συνταξιούχους, η οποία  επιστραφεί μαζί με την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου.

Από το συνολικό ποσό του 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στην ΔΕΗ ώστε «να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ», όπως σημείωσε,   ενώ έκανε λόγο  και για περαιτέρω άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσα από τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ.

Πώς θα δοθεί  και σε ποιους  το κοινωνικό μέρισμα

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας τα εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή του ποσού των 720 εκατ.,  αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.  Δικαιούχοι είναι και τα νοικοκυριά που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αλλά με ανώτατο όριο 180.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα,  για οικογένειες με δύο παιδιά:

-Για εισόδημα 6.000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,

- Για εισόδημα 12.000 ενίσχυση 700 ευρώ και

- Για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για νοικοκυριό με ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά:

-Για εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,

-Για εισόδημα 9.000 ευρώ ενίσχυση 525 ευρώ και

-Για εισόδημα 13.500 ευρώ ενίσχυση 375 ευρώ.

Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά:

-Για εισόδημα 3.000 ευρώ ενίσχυση 450 ευρώ,

-Για εισόδημα 6.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ

-Για εισόδημα 9.000 ευρώ ενίσχυση 250 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά:

Επιστροφή παρακράτησης σε συνταξιούχους

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε ενδεικτικά και στην επιστροφή της παρακράτησης στους συνταξιούχους, με παραδείγματα:      

-Συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.

Συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.

Συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top