Τι θα γίνει με την τρίτη αξιολόγηση; Η πρώτη συμφωνία

Κοινωνικό μέρισμα: Για 800 εκατ. ευρώ κάνει λόγο το οικονομικό επιτελείο

Σε συμφωνία με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού ήρθε το οικονομικό επιτελείο.

«Ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2017 και του 2018 είναι έγκυρο και αποδεκτό από όλες τις πλευρές» είπαν χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Όπως περιμένουν, το 2017 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ το 2018 αναμένεται να φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Το αναμενόμενο πλεόνασμα για το 2017 είναι κατά 1,05 μονάδες πάνω από τον στόχο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και Θεσμοί για πλεόνασμα 1,75%. Το 2,8%, λοιπόν, αφήνει περιθώριο για ένα σημαντικό ποσό που η κυβέρνηση θέλει να διανείμει ως κοινωνικό μέρισμα.

Όπως διευκρίνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η υπέρβαση κατά 1,05% του στόχου αφορά από τη μία μαξιλάρι ασφαλείας 0,5%, ενώ το υπόλοιπο 0,55% είναι τα 800 εκατ. ευρώ που η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει ως κοινωνικό μέρισμα, για το οποίο -όπως λέει- «θα υπάρχουν πολλές τηλεδιασκέψεις ως την επιστροφή των θεσμών».

Σύμφωνα με άλλο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων εξελίσσεται σε θετικό κλίμα. «Λύνονται όλα τα προβλήματα σιγά-σιγά. Υπάρχει ακόμη πολλή τεχνική δουλειά για νόμους, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις». Μάλιστα, εκτίμησε «με πολύ μεγάλη ασφάλεια» ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα και όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπάρχει κάποιο πλαίσιο συμφωνίας.

Εκκρεμούν, όπως λέει, δύο επίμαχα θέματα που δεν έχουν κλείσει και πάνω σε αυτά συμφωνήθηκαν επόμενα βήματα. Πρόκειται για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τον νέο ρόλο της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου. Η συγκεκριμένη αγορά απελευθερώνεται πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Και τα δύο θέματα θα λήξουν πριν από την επάνοδο των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα που αναμένεται για τον Νοέμβριο του 2017.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top