H αποτίμηση της συνάντησης Τσίπρα -Τραμπ: Τι έδωσαν οι ΗΠΑ

Το «ταμείο» που κάνει η κυβέρνηση από την επίσκεψη

Ενδιαφέρον παρουσιάζει στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ όχι μόνο  τι έδωσε η ελληνική πλευρά αλλά και  τι έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα.

Κατ’ αρχήν,   η Ελλάδα εξασφάλισε δημόσια στήριξη από τον Αμερικανό πρόεδρο χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί προς το παρόν,  απτά  και μετρήσιμα κέρδη. Διαγράφονται όμως θετικές προοπτικές για το επόμενο διάστημα.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ο Προέδρος Τράμπ απηύθυνε προσκλητήριο επενδύσεων στην Ελλάδα. Συστήνεται επιτροπή των υπουργών οικονομίας για να εξεταστούν  συνεργασίες στο εμπόριο τις επενδύσεις και την καινοτομία

Σχεδιάζεται αποστολή Αμερικανών επενδυτών  με επικεφαλής τον Υπουργό Εμπορίου, τον Νοέμβριο,  με έμφαση στο εμπόριο και την μεταποίηση.

ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Ο Πρόεδρος Τράμπ  στήριξε δημόσια το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο Ντ. Τραμπ μίλησε για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας καθώς οι ΗΠΑ θέλουν την Αλεξανδρούπολη ενεργειακό κόμβο .

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ

Οι ΗΠΑ  εξετάζουν την  επέκταση της συμφωνίας για την Σούδα και τη δημιουργία δεύτερης βάσης στο νησί.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

«Ενθάρρυνα τον Έλληνα Πρωθυπουργό  να συνεχίσει την υλοποίηση  των μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και επανέλαβα την  για ένα υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στις κοινές δηλώσεις, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε από την πλευρά του:   «Το μήνυμα που θέλω να δώσω στους Αμερικανούς  επενδυτές είναι ότι η Ελλάδα  δεν είναι μόνο ένας ελκυστικός προορισμός, ίσως ο καλύτερος στον κόσμο, αλλά είναι πια και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Διαβάστε ακόμη: Τραμπ: Η Ελλάδα κάνει σπουδαία δουλειά – Τσίπρας: Στρατηγική η συνεργασία μας

 

Στον κήπο των ρόδων ξεχώρισε και μια στιγμή αμηχανίας:  Όταν ο δημοσιογράφος του ΦΟΞ Νιούς, Τζόν Ρόμπερτς, ρώτησε τον Πρωθυπουργό  για μια φράση που είχε πει το 2016 πριν την εκλογή Τράμπ,  «ελπίζουμε να μην δούμε αυτό το κακό», με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απαντά: «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την ομιλία μου».

«Διαπίστωσα από την συνάντηση με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγιση του  στα πράγματα και ο τρόπος  με τον οποίο αντιμετωπίζει  την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.  

«Μπορώ να καταλάβω πως ένιωθαν ορισμένες χώρες και οι ηγέτες τους. Αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οι ΗΠΑ να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης  από άλλες χώρες πλέον. Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει» έστειλε το δικό του μήνυμα ο Τραμπ στη διεθνή κοινότητα.   

Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  

Η κυβέρνηση αποτιμά ιδιαιτέρως θετικά τα μηνύματα της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ και επισημαίνει ότι:

-Υπάρχει σεβασμός στην Ελλάδα και στην πετυχημένη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας

-Έμπρακτη στήριξη της ελληνικής προσπάθειας

- Αναγνώριση της  γεωστρατηγικής θέσης και του ρόλου της χώρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόλυτη προτεραιότητα που δίνει στις επενδύσεις μιλώντας με στελέχη και δημοσιογράφους μεγάλων διεθνών δικτύων αλλά και εκπροσώπους  ισχυρών επενδυτικών οργανισμών που διαχειρίζονται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top