Πολιτικό «θρίλερ» με το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου - Σήμερα η ψήφισή του στη Βουλή

Η ενδεχόμενη καταψήφιση του άρθρου 3 επιφέρει επί της ουσίας την ακύρωση του συνόλου του νομοσχεδίου - Νέα ενημέρωση 09:52

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται από χθες η συζήτηση στην Ολομέλεια και η ψήφιση σήμερα, του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιτρέπει την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου σε ανήλικους, συγκεκριμένα από την ηλικία των 15 ετών.

Η ψηφοφορία αναμένεται μετά τη 1 το μεσημέρι, επειδή όμως θα γίνει και ονομαστική, η ανακοίνωση του αποτελέσματος δεν αποκλείεται να μετατεθεί κάποιες ώρες αργότερα.

Το στοιχείο που προσδίδει στο νομοσχέδιο την αίσθηση του «θρίλερ» και της πολιτικής δοκιμασίας για την κυβέρνηση, είναι το άρθρο 3, -που αφορά στην αλλαγή φύλου ενηλίκων και ανηλίκων-, καθώς με τις έως τώρα τοποθετήσεις βουλευτών και κομμάτων, δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Βουλής. Σημειώνεται πως η ενδεχόμενη καταψήφιση του άρθρου 3 επιφέρει επί της ουσίας την ακύρωση του συνόλου του νομοσχεδίου, ακόμα και αν εγκριθεί επί της αρχής.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπέρ ευθέως τάχθηκαν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι. Από την άλλη πλευρά, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων αναμένεται να καταψηφίσουν, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ειδικότερα, το άρθρο συγκεντρώνει σίγουρα την θετική ψήφο 145 βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Από τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την δυνατότητα αλλαγής φύλου σε ανηλίκους τουλάχιστον πέντε βουλευτές, οι: Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Γάκης (ωστόσο δηλώνει ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο).

Τσίπρας για το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου: «Είμαστε με τις ζέβρες και όχι με τα λιοντάρια»

Δική της τροπολογία για την διόρθωση φύλου θα καταθέσει η ΝΔ, η οποία θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, η πρόταση της ΝΔ θα αφορά δυνατότητα διόρθωσης του φύλου μόνο μία φορά, όρια ηλικίας τα 18 έτη και δύο στάδια στα δικαστήρια μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.

Ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας, μάλιστα, κλείνοντας χθες την ομιλία του, έθεσε θέμα για απώλεια δεδηλωμένης, λέγοντας πως αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν το άρθρο 3, δεν θα υπάρχει κυβέρνηση. 

Δείτε στο βίντεο απόσπασμα από την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια

Κόντρα στη Βουλή για την αλλαγή φύλου - «Στρίμωξαν» τον Κοντονή βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Την ίδια ώρα, ξεκάθαρο «όχι» στην αλλαγή φύλου στα 15 έτη λένε οι ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων, ενώ προς αρνητική ψήφο προσανατολιζόταν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, της οποίας η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδριάζει νωρίς σήμερα το πρωί για να αποφασίσει την τελική της στάση.

Η  νομοτεχνική βελτίωση Κοντονή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης «κλήθηκε» να προχωρήσει σε νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Έτσι, αντί της αρχικής γενικόλογης πρόβλεψης για ενεργοποίηση επιστημονικής επιτροπής του «Αγλαΐα Κυριακού», ώστε να αποφαίνεται για περιπτώσεις ανηλίκων, στη «βελτιωτική» διάταξη κάνει λόγο για ειδική διεπιστημονική επιτροπή που θα συσταθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας και η οποία θα αποτελείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό, ψυχολόγο και εξειδικευμένο κοινωνικό λειτουργό. Αυτή η επιτροπή θα εξετάζει τους ανηλίκους που θα εκφράζουν τη βούληση για διόρθωση φύλου.

Αναμένεται να δούμε αν θα υπάρξει νέα αλλαγή  από πλευράς Κοντονή, για να «περάσει» η επίμαχη διάταξη και να μην επηρεαστεί από την περί ανηλίκων αρνητική ψήφο των ΑΝΕΛ.

Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ

Στις 13.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος  θα δεχθεί σε ακρόαση τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και τον Δήμαρχο Πειραιώς κ. Γιάννη Μώραλη. Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ σε χθεσινή πρωινή εκπομπή ανέφερε για το νομοσχέδιο: «Όσοι ψηφίσουν την αλλαγή φύλου, να μην ξανάρθουν στην εκκλησία».

Σχέσεις κράτους – Εκκλησίας: 40 χρόνια από τα 40 κύματα…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top