Μετ’ εμποδίων και υπό τον… φόβο νέων μέτρων ξεκινά η αξιολόγηση

Αλλά και με ελπίδες ότι το φετινό πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το στόχο

Αναμένοντας τους Θεσμούς, τα κακά νέα είναι ότι διαφαίνεται μια μικρή απόκλιση στο πλεόνασμα του 2018, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο οικονομικός συντάκτης του Star Γιώργος Παππούς. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί λίαν συντόμως είναι αν αυτή η απόκλιση θα οδηγήσει σε νέα μέτρα, ενδεχόμενο που άφησε σήμερα ανοιχτό αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών.   

Πιο θολή γίνεται και η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο, αφού όπως σημείωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει φάσμα επιλογών, πριν καταλήξουμε σε μια πιστωτική γραμμή.

Τα καλά νέα είναι ότι και φέτος θα υπάρξει υπεραπόδοση του Προϋπολογισμού, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα δοθεί επίδομα όπως πέρσι, αλλά το όποιο περίσσευμα θα πάει ή στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή για την πληρωμή οφειλών του Δημοσίου ή σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει νέα αναστολή του Φόρου Υπεραξίας Ακινήτων αλλά και της αύξησης του ΦΠΑ στα τελευταία νησιά του Αιγαίου.

Έστω με καθυστέρηση, στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν το λάθος που έγινε με τη σύνδεση των νέων εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με το εισόδημα τους. Κι αυτό γιατί δόθηκε κίνητρο φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα μια "τρύπα" στα φορολογικά έσοδα.

Κλειδί των στόχων χαρακτηρίζεται η αύξηση του ΑΕΠ. Χαριτολογώντας, ο ίδιος αξιωματούχος έβαλε στοίχημα ένα…  μπουκάλι ουίσκι, ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι 1,8%.

Για να "τρέξει", πάντως, η αξιολόγηση υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: οι διαθέσεις του ΔΝΤ που ήδη ασκεί πιέσεις για τις τράπεζες και τα κοινωνικά επιδόματα, καθώς και το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top