Τσίπρας για έξοδο στις αγορές: «Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας»

"Σκοπός είναι να είμαστε σε θέση σε έναν χρόνο από τώρα να εγκαταλείψουμε, όπως είπε, τα προγράμματα στήριξης"-Πρώτη ανάρτηση 19:45

«Δεν χρειάζεται να ευλογήσω τα γένια μας, ο διεθνής τύπος μιλάει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια με τα πιο θετικά σχόλια για τη χώρα και την επανάκαμψη της οικονομίας» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός σχετικά με την έξοδο στις αγορές, σε συνέντευξή του στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha.

«Με την έξοδο στις αγορές ανοίγει ένας δρόμος», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «κάναμε ένα σημαντικό βήμα, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, όχι το τέλος, έχουμε ακόμη δρόμο, όμως έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας».

Σκοπός είναι να είμαστε σε θέση σε έναν χρόνο από τώρα να εγκαταλείψουμε, όπως είπε, τα προγράμματα στήριξης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας. Προφανώς και δεν θα δουν άμεσα αυτές τις αλλαγές, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν την επανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην οικονομία, να μετατρέπεται σε επενδύσεις και οι επενδύσεις σε θέσεις εργασίας».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι  «από το 2015 έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας κατά 300.000, ενώ την περίοδο 2010-2015 χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας. Έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής της αγοράς εργασίας».

Για το ομόλογο Σαμαρά

Ερωτηθείς γιατί «το ομόλογο Σαμαρά ήταν κίνηση εντυπωσιασμού» ενώ το ομόλογο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν άξιο πανηγυρισμών, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «το δικό μας ομόλογο απέδωσε ζωή. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε άδεια ταμεία, όλοι οι δείκτες ήταν αρνητικοί» και πρόσθεσε πως «δεν είχαν τον αλγόριθμο που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και που έχουμε εμείς με την απόφαση της 15ης Ιουνίου και αφορά το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετείται. Εμείς κάναμε μία μετρημένη δήλωση ότι η έκδοση των ελληνικών ομολόγων ήταν ανώτερη των προσδοκιών μας και συνεχίζουμε. Χθες απεδείχθη ότι αυτή η εμπιστοσύνη ανακτάται».

«Σημασία δεν έχει να πανηγυρίζουμε. Το κρίσιμο σημείο είναι η έξοδος στις αγορές να είναι σταθερή και να χαμηλώνει το επιτόκιο στην αγορά» πρόσθεσε.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και είναι πιθανό να υποτιμούμε κινδύνους και να υπερτιμούμε τις δυνατότητες σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Εκτίμησε ότι πλέον είναι πιο θετικοί οι όροι «να χτυπήσεις την πόρτα της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, άρα αν η χώρα βγει στις αγορές περπατήσει και φύγουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 τότε θα αποδειχθεί ότι ορθώς πράξαμε και βγήκαμε στις αγορές» είπε.

Για τη βαριά φορολογία

Όσον αφορά στη "βαριά" φορολογία, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως για τη φορολογία «έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε» .

«Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο», είπε και πρόσθεσε για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης:

«Σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, θα έπαιρναν αμάσητα όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα».

Για το ΔΝΤ

Σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ που κάνει λόγο για «μη βιώσιμο χρέος», ο Πρωθυπουργός είπε πως «έχουν χτιστεί τα θεμέλια για ένα οικοδόμημα» και πως «απεδείχθη ότι οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά», καταλήγοντας πως «είναι ένας στόχος που παραμένει μπροστά μας και χθες ήρθε πιο κοντά».

«Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα περιμέναμε την κυρία Βελκουλέσκου. Εχουν πέσει έξω πολλές φορές» τόνισε.

«Παραλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη. Η ανεργία μειώνεται, βλέπουμε επενδύσεις, ωστόσο υπάρχει μια μερίδα συμπολιτών μας που τραβάει κουπί» ανέφερε.

«Το 2021 μαζί με την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 θα γιορτάζουμε μια χώρα χωρίς μνημόνια» σημείωσε.

Για μέτρα- αντίμετρα... και τη μέρα των γενεθλίων του

«Έχουμε ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα ισόποσα», είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «τα μέτρα για το χρέος ξεκινούν τον Αύγουστο του 2018 αμέσως μετά την υλοποίηση του προγράμματος». 

Ακόμη είπε πως ταυτόχρονα με τις επιβαρύνσεις θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις. Όσα πάρουμε θα δώσουμε, αυτή ήταν η συμφωνία, επεσήμανε.

Ανέφερε ακόμη πως ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα ενεργοποιήσει -αντί για τον «κόφτη»- τον «δότη».

Ο ίδιος αστειεύτηκε με την ημέρα των γενεθλίων του, που είναι στις 28 Ιουλίου, όταν ο δημοσιογράφος του επεσήμανε ότι εκείνη η ημέρα συμπίπτει με την πρώτη δόση της εφορίας. «Αν είναι έτσι να μην κεράσω», σχολίασε χαμογελώντας. 

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «τα έσοδα που θα έχει η κυβέρνηση από την μείωση του αφορολόγητου, θα τα δώσουμε σε φοροελαφρύνσεις»
Έκανε λόγο για εμμονή του ΔΝΤ όσον αφορά στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση ασφαλιστικής δαπάνης.  «Αν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση  οι άλλοι θα δεχόντουσαν όλα τα μέτρα αμάσητα»
σχολίασε.

«Τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από το μνημόνιο»

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από το μνημόνιο».

«Το 2019 θα δώσουμε ελαφρύνσεις σε αυτούς που σήκωσαν τα μεγαλύτερα βάρη» πρόσθεσε, εξηγώντας για παράδειγμα πως θα μειωθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις και η εισφορά αλληλεγγύης. 

«Αν έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο (όπως είχαμε το 2016) με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, τότε δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες αλλά δότες», τόνισε στη συνέχεια, αφήνοντας ξανά αιχμές για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο κατηγόρησε ότι «7 χρόνια πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους».

Για το ασφαλιστικό

Κληθείς να σχολιάσει το ασφαλιστικό και το γεγονός πως είναι στα κάγκελα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νόμου, λέγοντας πως «είναι ένας νόμος που σε βάζει στη λογική εισφορών ανάλογα με το εισόδημα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 80% των αγροτών πληρώνουν μικρότερες εισφορές, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένα 20% των ελεύθερων επαγγελματιών που υποφέρει από το εκρηκτικό κοκτέιλ εισφορών και φόρων.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη φορολογία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του είναι ανοιχτή σε αυτές. «Αν χρεοκοπήσει η χώρα, θα πεταχτούμε όλοι μαζί στη θάλασσα», είπε σε άλλο σημείο.  

Για τη φοροδιαφυγή

Μιλώντας για την φοροδιαφυγή, ο κ.Τσίπρας είπε πως είναι ικανοποιημένος με τον αριθμό των ελέγχων στο λαθρεμπόριο και την φοροδιαφυγή, αλλά δεν είναι ικανοποιημένος από τις εισπράξεις. 

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την φοροδιαφυγή που ελάμβανε χώρα τα προηγούμενα χρόνια» είπε και τόνισε πως «το μεγάλο πάρτι σταμάτησε (στην υγεία για παράδειγμα)».

«Όποια πέτρα κι αν σήκωνες υπήρχε κάτι από κάτω», πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις .

Παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, υπάρχει πολιτική βούληση, είπε ο ίδιος. 

Για τη συνέντευξη στον Guardian

Σε ερώτημα «τι διαφορετικό θα έκανε αν είχε την εμπειρία που έχει σήμερα;», σχετικά με τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Guardian, όπου ο κύριος Τσίπρας παραδέχτηκε ότι έκανε μεγάλα λάθη και δεν είχε εμπειρία, ο ίδιος απάντησε πως «με τα αν, δεν χτίζεται η ζωή».

Ο κ.Τσίπρας, σημείωσε πως μίλησε με ειλικρίνεια στην Guardian, γεγονός που όπως είπε δεν συνηθίζεται από πρωθυπουργούς.

«Δεν περίμενα ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η μάχη ενός λαού με τέτοιο κυνισμό. Αυτό το αφήσαμε πίσω,  αλλάξαμε την εικόνα της χώρας, η εικόνα της χώρας αναβαθμίστηκε», είπε στη συνέχεια, παραδεχόμενος πάντως πως υπήρξε ένας δύσκολος συμβιβασμός με τους δανειστές. 

«Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε την εντολή της διαπραγμάτευσης»

Σχετικά με το αν είχε κάνει διαφορετικά κάποια πράγματα το 2015 τόνισε ότι η ζωή δεν χτίζεται με τα «αν».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Βρεθήκαμε στο φάσμα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και μπροστά σε μία κυνική αντιμετώπιση που δεν είχα φανταστεί. Αυτό το ομολογώ. Πιστεύω ότι αυτό που αφήσαμε πίσω μας από τη μάχη άλλαξε το αποτύπωμα της χώρας, από εκεί που ήμασταν ένας τεμπέλικος λαός μας βλέπουν ως ένα λαό που πληρώνει τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις που είχε» είπε.

Υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της περιόδου τονίζοντας ότι «έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου με πίστη σε έναν σκοπό να κάνω διαπραγμάτευση. Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε αυτή την εντολή».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη

Ερωτηθείς για τα λεγόμενα Βαρουφάκη, με αφορμή τα αποσπάσματα από το βιβλίο του που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή σε εφημερίδες, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

«Τι απ΄ όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που οι 2 στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν σε μένα ήταν για τον κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφές, να πουλήσει, το βιβλίο του έχει μεταφρασθεί στα ελληνικά».

Πρόσθεσε πως του κάνει εντύπωση το γεγονός ότι «ενώ ο κ. Βαρουφάκης έχει γράψει ένα βιβλίο εδώ και τρεις μήνες, τρεις ή τέσσερις εφημερίδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αποφάσισαν να έχουν ακριβώς το ίδιο ρεπορτάζ» και παράλληλα έκανε λόγο για απόπειρα αλλαγής ατζέντας από την αντιπολίτευση και τα μέσα, που, όπως είπε, τη στηρίζουν.

«Θα πω ένα πράγμα και δεν θα ξαναμιλήσω για τον κ. Βαρουφάκη» πρόσθεσε και σημείωσε: «Θα πω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν ένα εξάμηνο μάχης πρωτίστως του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, που δεν μπορεί να ευτελίζεται στο διογκωμένο «εγώ» του καθενός. Ήταν συλλογική μάχη ... Θα ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη».

Σε ερώτημα αν ήταν λάθος η επιλογή του να τοποθετήσει τον κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε πως «η ιστορία το έχει αποδείξει και το έχει καταγράψει».

Για τη σύγκρουση κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη

Ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε την ύπαρξη σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στη Δικαιοσύνη, καθώς και αποφάσεις «που θα έλεγε κανείς ότι συμβάλουν στην μη αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης. Αυτό αφορά συγκεκριμένους δικαστές. Δεν μπορώ να κατηγορήσω συλλήβδην» είπε.

Ξεκαθάρισε ότι η διάκριση των εξουσιών απορρέει από το Σύνταγμα και δεν το αμφισβητεί κανείς. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη δεν το αμφισβητεί κανείς. Άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη άλλο ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να έχουν κρίση επί των αποφάσεων».

Οι Υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα τα κρίνουν τεκμηριωμένα σημείωσε και πρόσθεσε «φανταστείτε αν οποιαδήποτε εξουσία θεωρούσε ότι είναι πάνω από την κριτική».

Χαρακτήρισε υποκρισία τις αντιδράσεις για τον ορισμό της Βασιλικής Θάνου ως συμβούλου και διερωτήθηκε «όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί που έχουν στα γραφεία τους συνταξιούχους δικαστικούς αποτελεί μομφή;».

«Ο κ. Σαμαράς πήρε τον κ. Αθανασίου όσο ήταν εν ενεργεία και παραιτήθηκε για να μπει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Αν μπορείτε να αποδείξετε έστω και μία παρέμβαση της κυβέρνησης να μου την πείτε» σημείωσε.

«Η κυβέρνηση κι εγώ έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και στην πλειοψηφία των δικαστικών» πρόσθεσε.

Για την ασφάλεια στην Αθήνα

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας στην Αθήνα και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «είμαστε μία από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας οφείλουμε στοχευμένα και μεθοδευμένα να το αντιμετωπίζουμε στη ρίζα του. Πάντα θα υπάρχουν εκφάνσεις βίας».

Τόνισε ότι στο κέντρο της Αθήνας «δεν θα δείτε αυτό που βλέπαμε το 2011 έως και 2014 που ήταν μία πόλη αστακός, με οδοφράγματα. Η βία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με εφόδους ούτε με περισσότερη καταστολή και βία».

Ειδικά για τα Εξάρχεια είπε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη περιοχή, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε επιχείρηση για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. «Δεν ιεραρχώ ως σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια από ότι το Μενίδι και τα Λιόσια» είπε.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top