To Brexit στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με την συμμετοχή Τσίπρα

Μέι: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στην Μ. Βρετανία

To Brexit στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με την συμμετοχή Τσίπρα

Το Brexit είναι το κυρίαρχο ζήτημα στην σύνοδο κορυφής  (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως ονομάζεται επισήμως) της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ξεκινά τις εργασίες της στις Βρυξέλλες και θα συνεχιστεί και αύριο με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες που η Ελλάδα, λόγω της πρόσφατης συμφωνίας στο Eurogroup, δεν είναι επισήμως ή ανεπισήμως ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα μιας συνόδου κορυφής!

Εκτός από το Brexit στην ατζέντα της συνόδου βρίσκονται η  ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η άμυνα, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και το εμπόριο.     

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, προσερχόμενη στη σύνοδο,  ανέφερε   ότι θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για τα σχέδιά της να προστατεύσει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, μετά το Brexit και χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητικές» τις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με την ΕΕ.

Την βούλησή της «να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit «σε καλό κλίμα» εξέφρασε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Φυσικά θα διεξαγάγουμε γρήγορες διαπραγματεύσεις. Θα έχουμε εντατικές συνομιλίες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, για να κρατήσουμε μαζί τις 27 χώρες της ΕΕ» τόνισε η Μέρκελ  και πρόσθεσε: «Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες σε καλό πνεύμα και ξέρουμε πως αργότερα θα θέλουμε να δουλέψουμε με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι σαφές πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέλλον της ΕΕ των 27 ώστε να έχουμε αποτελέσματα που θα το βελτιώσουν».

«Θα δουλέψουμε χέρι-χέρι με τη Γερμανία και θα μιλήσουμε με μία φωνή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος επίσης στη σύνοδο κορυφής, στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά.  Όπως ανέφερε  η Γαλλία και η Γερμανία έχουν «κοινή οπτική» για τα θέματα της Συνόδου. Σχετικά στο εμπόριο, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στους φόβους των πολιτών σχετικά με την απορύθμιση που φέρνει η παγκοσμιοποίηση,  να είναι «ανοιχτή» στις ελεύθερες ανταλλαγές, αλλά και να σέβεται ορισμένους κανόνες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top