Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπεναλί Γκιλντιρίμ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην χώρα μας, συναντήθηκε σήμερα ο  πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε για τα όσα ανέφερε στον Τούρκο πρωθυπουργό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

 «Είχαμε μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.  Η Ελλάδα και η Τουρκία, οι δύο λαοί μας, είμαστε υποχρεωμένοι και από τη γεωγραφική μας θέση να ζούμε μαζί. Είναι καλύτερα για το αμοιβαίο συμφέρον μας οι σχέσεις μας να είναι ειρηνικές, εποικοδομητικές, σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας. Αλλά, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο έμπρακτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών κανόνων, η ειλικρίνεια και βέβαια η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του «στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας» ενώ   σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, πρόσθεσε:

«Επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στηριγμένη στις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.  Είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού, αλλά χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Tags: