Τζανακόπουλος: Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Σόιμπλε έγιναν για να δικαιολογήσει τις υποχωρήσεις που έκανε στο Eurogroup!

Πώς σχολίασε τη στάση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ και τι είπε για το αίτημα της ΝΔ να γίνει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή

Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αποδεχτεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη συμφωνία στο Eurogroup, ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το πρωί του Σαββάτου.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν θα κάνουμε αυτά που έκανε η προηγούμενη συγκυβέρνηση όταν απέρριπτε αιτήματα της αντιπολίτευσης. Δεν θα μπορούσαμε να μην αποδεχτούμε το αίτημα, αυτά τα έκαναν εκείνοι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι τους επόμενους μήνες θα έχουν γίνει τόσα πολλά που θα γίνει σαφές σε όλους ότι τον Αύγουστο του 2018 «θα έχουμε βγει από τα μνημόνια»!

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί ανασχηματισμό, τα διέψευσε τονίζοντας πως κατά την εκτίμησή του δεν υφίσταται λόγος και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.

Το hot βέβαια της συνέντευξης ήταν ότι ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους υπαινιγμούς του ιδίου  για τις σχέσεις Τσίπρα- Τσακαλώτου.

«Επρόκειτο για μια πολιτική απρέπεια του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο οποίος προφανώς ήθελε μάλλον να εξάγει την πολιτική κρίση που σοβεί στο δικό του κόμμα, στην ελληνική κυβέρνηση. Εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να πούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ενιαία και συμπαγής. Και αποδείχτηκε ότι όλο αυτό το σκηνικό των αλλεπάλληλων δηλώσεων έγινε για να δικαιολογήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μια σειρά από υποχωρήσεις που έκανε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης» σημείωσε.

Αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι με τη χθεσινή απόφαση αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αίρεται η κατάσταση της αβεβαιότητας κι αυτό συνοδεύεται στην απόφαση κι από μια σειρά δεσμεύσεων που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να τονώσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε ότι η ανάπτυξη του α' τριμήνου του 2017 «έρχεται σε αντίθεση με τη γενικευμένη καταστροφολογία που αποτελούσε την καθημερινή "καραμέλα" της αντιπολίτευσης». Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Eurogroup προβλέπει τις αναπτυξιακές δράσεις, την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τη δυνατότητα περίπου 1,6 δισ. να πέσουν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2016 έχουν μειωθεί τα ληξιοπρόθεσμα του δημοσίου προς τους ιδιώτες κατά περίπου 2 δισ. και ότι επομένως υπάρχει μια τάση και μια πορεία για την ολική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι το 2% πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 αποτελεί δέσμευση της χώρας σε λιτότητα διαρκείας. Συγκεκριμένα είπε ότι η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι έχει δεσμευτεί για πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία, για να υπογραμμίσει ότι «διαψεύστηκε και σε αυτόν τον τομέα», καθώς το 2022 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα υπάρχει δέσμευση για αυτόν τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος. «Το 2% των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί νούμερο που δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να εξαιρείται θετικά από το Σύμφωνο Σταθερότητας και πρόκειται για τη μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία θα εξαιρείται θετικά από το Σύμφωνο Σταθερότητας κι αυτό αποτελεί μια θετική διαπραγματευτική εξέλιξη», σημείωσε.

Σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεδριάσει το ΔΣ της ανεξάρτητης ΕΚΤ και να αποφασίσει τι θα κάνει με τα ελληνικά ομόλογα. «Δεκάδες αναλυτές λένε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν αποδεκτά. Ας μην σπεκουλάρουμε και ας μην κάνουμε προπαγάνδα ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά τα ομόλογα» τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή αντίδραση του Πάνου Καμμένου στο Twitter, ο κ. Τζανακόπουλος περιορίστηκε να απαντήσει: «Νομίζω ο κ. Καμμένος έχει απαντήσει για το συγκεκριμένο γεγονός».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top